Miliarda interneťáků až za pět let; z toho ale více než polovina bezdrátových

Na konci loňského roku nás bylo čtyři sta miliónů. Nyní návštěvnost poroste již pomaleji – vyspělé země se začínají nasycovat a ty nevyspělé nemají na Internet peníze.
V prvních deseti letech se počet uživatelů Internetu dokázal rok co rok zdvojnásobovat a na konci loňského roku dosáhl (alespoň to tvrdí firma eTForecast.com) čtyř set miliónů. Jenomže na další zdvojnásobení si máme počkat celé čtyři roky; miliarda, tedy stále méně než pětina světové populace, má být dosažena až v roce 2005 (na konci tohoto roku firma předpovídá 1,17 mld. lidí připojených k Internetu). Růst má být dosahován hlavně v Asii, Latinské Americe a „některých částech Evropy“, čímž se myslí hlavně Evropa východní – to jsou země, které jsou nenasycené a kde nalezneme státy s alespoň mírně nadprůměrnou životní úrovní, umožňující lidem usilovat i o takové „nadstandardní prožitky“, jakým je používání Internetu. Země rovníkové Afriky, Karibské oblasti nebo rovníkové Asie budou ještě dlouho bez šancí – žádné pokroky v tzv. technologiích je nezbaví totální chudoby, a tedy ani připojení k Internetu nebude v nejbližších desetiletích zrovna předmětem jejich zájmu.

Zajímavý je odhad vzrůstu připojení pomocí bezdrátové konektivity, ať už díky mobilům nebo kapesním počítačům (či případně ještě něčemu jinému). Bezdrátový Internet je zatím spíše zklamáním – nadšení pro technologii trošku předehnalo technologii samotnou a musíme si ještě počkat, až bude čím bezdrátový Internet slušně přijímat a také šířit.

Ale tyto časy mají přijít. Zatímco v USA je nyní 135 mil. uživatelů Internetu, ale z toho pouze dva milióny pracují s Internetem přes bezdrát, za pět let to má být 214 mil. uživatelů (tedy drtivá většina gramotné populace) celkem, z toho ale už 83 mil. přes bezdrát! Ještě více bezdrátová má být Evropa – zde je údajně zatím 95 mil. uživatelů, z toho 7 mil. bezdrátových (hlavně WAP), za pět let tu má být 246 mil. uživatelů Internetu, tj. více než v USA, a z toho 168 mil. bezdrátových, tedy dvakrát více než v Americe.

Firma eTForecast nejvíce sází na mobilní telefony – největší růst i užívání bezdrátového Internetu má být provedeno právě s jejich využitím, samozřejmě díky novým generacím těchto strojů.

Dodejme, že o když se můžeme lišit v názorech na to, zda bude bezdrátový Internet přijímán přes mobil, kapesní počítač či třeba náušnici, jsme se studií zcela zajedno v tom, že tato situace nastane – že většina obyvatel vyspělých zemí bude připojena k Internetu neustále, a to ne pomocí svého „stacionárního“ stolního počítače, ale pomocí nějakého zařízení, které budeme mít stále u sebe.

Váš názor Další článek: Automatické úpravy fotografií

Témata článku: , , , , , , , , , , ,