Microsoftu neprošlo odvolání

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil…
Ve spleti rozsudků, odvolání se proti rozsudkům a odvolání se proti rozsudkům odvolání se dá v případě soudu o rozdělení Microsoftu celkem lehce ztratit. Zatím nekonečný příběh dospěl do své další fáze, kdy odvolací soud zamítl žádost Microsoftu o odvolání rozsudku odvolacího soudu, který rozhodl, že Microsoft nebude rozdělen, ale že zneužil svého monopolního postavení.

V realitě nejde o nic vážného, případ se prostě skutečně vrátí k soudu nižší instance, který dříve nařídil rozdělení Microsoftu. Začne se projednávat v půlce srpna a znovu se bude zkoumat, co vlastně Microsoft spáchal, a zda a jak bude nějakým způsobem potrestán.

Microsoft od rozhodnutí učinil některé vstřícné kroky. Umožnil například odstranění ikonky Internet Exploreru ze systému (ne jeho jádra, které pohání prostředí systému) a instalaci libovolné verze jiného prohlížeče. Toto gesto nicméně v současné době spíše připomíná otevírání bran ve chvíli, kdy jsou nepřátelé vyhubeni a ty zbytky lze umlátit čepicemi. Rozhodnutí by tedy sklízelo potlesk před pár lety, nyní je to jen drobný úkrok stranou. Urovnal spor také s Novým Mexikem, jedním z devatenácti států, které iniciovaly antimonopolní řízení.

Microsoft se bude snažit vyřešit soud dohodami a ústupky. Rozdělení není na programu dne, je ale potřeba zajistit hladký náběh systému Windows XP, který v poslední době také čelí několika obviněním. Pokud by měl být systém Windows XP nějak redukován soudním rozhodnutím, vyžádá si to pochopitelně skluz v jeho zavádění. Start Windows XP ale potřebuje nejen Microsoft, výrobci počítačů a všech komponent na něj čekají jak na slitování a doufají, že s ním odstartuje pořádný návrat počítačového trhu na vzestupnou křivku.

Diskuze (12) Další článek: Sony zlevňuje Memory Stick

Témata článku: , , , , , , ,