Microsoft | Evropská unie | Monopol

Microsoft zneužívá monopol podobně jako v 90. letech s prohlížeči. Organizace si stěžují u Evropské komise

Podobně jako byl Microsoft v devadesátých až nultých letech kritizován za monopolní chování v podobě internetového prohlížeče do Windows, tak se téměř tři desítky subjektů spojily a prostřednictvím firmy Nextcloud podávají na redmondského giganta stížnost Evropské komisi. Za problémovou opět považují integraci řešení.

Konkrétně koalice americkému gigantu vytýká, že služby Microsoft 365 těsně integruje s dalšími službami a produkty včetně Windows. Od Osmiček je v systému v základní instalaci přítomný klient OneDrivu, nedávno uvedený Windows 11 pak na prominentní místo na hlavním panelu integroval Teams.

Podle sdružení kvůli tomu není možné službám od Microsoftu konkurovat. Dále poukazuje na to, že trio technogigantů Microsoft, Google a Amazon si rozebralo 66 % evropského trhu s tím, že kontrakty pro lokální dodavatele klesly z 26 % na 16 % z objemu trhu. (Není uvedeno, odkud čísla pochází ani k jakým datům jsou platná.)

Situaci přirovnává k uvedených 90. létům s tím, že technogiganti údajně poškozují hospodářskou soutěž a tím i spotřebitele a spotřebitelky.

Řešení? Interoperabilita a oddělení služeb

Po Evropské komisi proto požadují narovnání příležitostí tím, že Microsoft nebude své služby předinstalovávat (do Windows), spojovat do balíků (tzv. bundling) nebo jinak protežovat. Dále má firma používat otevřené standardy, aby se zajistila interoperabilita. Díky tomu pak bude snazší přecházet od jednoho řešení k jinému. Koalice tímto poukazuje na tzv. proprietární uzamčení.

Za inciativou kromě Nextcloudu stojí organizace jako European Digital SME Alliance, The Document Foundation nebo Free Software Foundation Europe. Síly spojilo téměř 30 organizací a podniků. Podnět k řešení Evropské komisi byl podán, na výsledek si budeme muset počkat. Windows pohání zhruba 1,5 miliardy počítačů globálně. Teams každý měsíc aktivně používá 250 milionů lidí.

Reakci Microsoftu zjišťujeme.

Slack versus Microsoft

V polovině roku 2020 stížnost na monopolní jednání Evropské komisi podal Slack. Nelíbí se mu propojení Office s Teams. Komise aktuálně prošetřuje chování Microsoftu v období let 2016–2021. Slack požaduje, aby Teams byly odděleny od Office 365 (dnes Microsoft 365). Redmondští se obhajují tak, že v době pandemie byl po videokonferencích a spolupráci hlad a Slack podobnou funkci nenabízel.

Zdroje: prohlášení iniciativy započaté firmou Nextcloud via MSPoweruser | Office 365 for IT Pros | ZDNet

Diskuze (34) Další článek: Škoda ukazuje výrobu vylepšeného Kodiaqu v Kvasinách. Detaily si ale chrání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,