Microsoft zkouší v Americe bonzovací program

Pokud si někdo bude kupovat počítač bez operačního systému a prodejce to nahlásí Microsoftu, může prodejce získat i vařič s grilem a cestovní křeslo.
Akce Nahé PC upozorňující na nutnost existence operačního systému na každém počítači je jistě dost známá. Nedá se naprosto vyčítat Microsoftu upozorňování na fakt, že počítač bez operačního systému nemůže zrovna moc existovat a že je nutné na každý počítač nainstalovat nějaké programové vybavení. Tato akce, která je celosvětová a rozhodně není omezena jen na naši republiku, sklízí nicméně po světě velmi společný negativní ohlas, kampaň se totiž staví proti prodeji počítačů bez operačního systému, který by měl být od Microsoftu. Možnost, že by si člověk chtěl koupit počítač bez systému (a nainstaloval pak na něj sám třeba Linux), je brána jako podezřelá.

Nyní Microsoft zkouší v Americe rozjet novou akci, při které by měli prodejci počítačů získávat kredity za nahlášení zákazníka, který odebírá počítač bez operačního systému, za 250 hlášení dostanou pět her od Microsoftu, za 500 hodinky Fossil a za 1000 hlášení vařič s grilem a křeslo.

Akce je zaměřená především na velké odběratele odebírající počítače se systémy v rámci multilicencí, kde může dojít nevědomky k porušení licence. Celkem logicky ale hrozí, že by Microsoft získal velmi výbušnou databázi uživatelů, kteří by bez svého vědomí mohli figurovat na šedé listině potencionálně hřešících uživatelů.

Tato akce je v současnosti testována jen na omezeném území, Microsoft zřejmě vyhodnocuje úspěšnost akce a zda její přínos bude větší než vcelku očekávaný odpor veřejnosti. Ceny za hlášení uživatelů nejsou ani na naše poměry nějak třeskuté, takže tato motivační složka nebude pro prodejce až tak zajímavá. Určitě jsme ale zvědaví, zda se tato akce rozšíří i na jiné oblasti, pokud dorazí i k nám, jistě bude opět o čem diskutovat.

Diskuze (51) Další článek: Východní Evropa – jediné místo, kde prodej PC stále rychle roste

Témata článku: , , , , , , ,