Windows 10 | Edge | Aktualizace

Microsoft zkoumá problémy s poklesem výkonu Windows 10 po aktualizaci na nový Edge

Část uživatelů operačního systému Windows 10 si stěžuje na pomalejší start počítače, jež se začal projevovat po instalaci aktualizace KB4559309. Hlášení o potížích se objevilo i na webu Microsoft Community, kde jeden z moderátorů potvrdil, že Microsoft situaci prošetřuje.

Podrobnosti přináší server Windows Latest, který na problémy s touto záplatou poprvé upozornil již koncem června. V komentářích pod tímto článkem se následně ozvalo hned několik uživatelů, kteří narazili na stejné potíže. Kromě pomalejšího startu zaznamenali také zpomalené načítání aplikací a webových stránek.

Problémy přinesl nový Edge

Inkriminovaná aktualizace KB4559309 měla za úkol nahradit starou verzi webového prohlížeče Edge novou, postavenou na jádru Chromium. Aktuálně není zřejmá souvislost, která by mohla vysvětlit následné zpomalení některých notebooků a stolních počítačů.

Poměrně zásadní je skutečnost, že tato aktualizace byla instalována automaticky, takže uživatelé nedostali šanci rozhodnout se, zda ji chtějí, nebo nechtějí nainstalovat. Dle dostupných informací není ani možné balíček uživatelsky odinstalovat – v případě pokusu odinstalace selže.

Pokud po instalaci této opravy zjistíte problémy s výkonem, je jedinou možností použití funkce Obnovení systému a návrat do bodu před aktualizací. Jestliže jste ještě aktualizaci nenainstalovali, můžete potížím zabránit ručním stažením a instalací prohlížeče Edge s jádrem Chromium.

Microsoft pátrá po příčině

Jedinou pozitivní zprávou je v tuto chvíli odpověď jednoho z moderátorů diskuzního fóra Microsoftu, který potvrdil, že se vývojáři prohlížeče Edge zabývají vyšetřováním uvedeného problému. Kromě toho slíbil, že dá vědět, jakmile bude mít k dispozici další informace.

Vedle toho požádal postižené uživatele, aby odeslali hlášení o chybě prostřednictvím aplikace Centrum Feedback, kterou najdou mezi programy v nabídce Start. Poskytnutím více podrobností mohou vývojářům pomoci při vyšetřování příčiny potíží.

Diskuze (36) Další článek: Instagram spouští Reels. Snaží se naplno konkurovat TikToku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,