Microsoft zcela jistě rozdělen nebude

Aniž by ještě začal opakovaný soud s Microsoftem, žalující strana již rozhodla, že rozdělení společnosti nebude vůbec na programu jednání a požadavky na potrestání Microsoftu se ponesou pouze v duchu nařízení úprav jeho jednání.
Nejvyšší soud již dříve rozhodl, že rozhodnutí soudu rozdělit Microsoft nebylo správné, a vrátil spor k projednání nižšímu soudu a jinému soudci. Byla tu ještě nějaká naděje, že by žalobci drželi návrh možného rozdělení Microsoftu i nadále v rukávu jako žolíka, kterým by mohli mírně hrozit Microsoftu při jednáních o požadovaných nařízeních soudu. Z tohoto pohledu poněkud nelogicky oznámili bez nějakého tlaku či ústupků Microsoftu, že rozdělení společnosti na programu vůbec nebude a jednat se bude jen o požadovaných krocích směřujících k nápravě. Stejně tak oznámili, že nebudou tlačit na pozdržení nástupu Windows XP, které tak budou uvedeny na trh dle plánu.

Již soud, který nařídil rozdělení, několik takových nařízení navrhnul. Například možnost odstranění ikonky Internet Exploreru z plochy Windows a jeho nahrazení jiným prohlížečem (to ostatně již Microsoft udělal), případně zákaz vytváření exkluzivních smluv s výrobci počítačů na dodávky softwaru a podobně. Sice Microsoft nebude jistě rozdělen, ale je možné v konečném důsledku nařídit Microsoftu takové kroky, které mohou mít pro něj i velmi nepříjemné následky, například se může jednat o zveřejnění zdrojového kódu Windows.

S tím, že by v novém procesu mělo rozdělení Microsoftu nějakou šanci projít, rozhodně téměř nikdo nepočítal, přesto je poněkud překvapivé, že 19 žalujících států již dopředu řeklo, že toto nebude na programu. Pokud to udělaly kvůli zrychlení procesu, mohly klidně celý proces rovnou zrušit, bylo by to rychlejší.

Diskuze (4) Další článek: AutoCont, Microsoft a Compaq otevírají ICentrum

Témata článku: , , , ,