Microsoft zaznamenal další vítězství ve sporu o patent týkající se plug-inů pro webové prohlížeče

Americký patentový úřad vydal další rozhodnutí, ve kterém prohlásil patent 906 společnosti Eolas za neplatný. Tento patent popisuje způsob, jakým webový prohlížeč volá další aplikace pro zobrazení obsahu. Důvodem pro zrušení platnosti patentu je fakt, že popsané metody byly použity jinými subjekty už před tím, než byla podána patentová přihláška ke spornému patentu.

Bouře kolem tohoto patentu se objevila, když společnost Eolas, která si licencovala práva k tomuto patentu od Kalifornské univerzity, úspěšně zažalovala Microsoft o 565 milionů dolarů. Microsoft byl přitom jediným cílem žaloby, přestože plug-iny obdobným způsobem používá většina aktuálních webových prohlížečů.

Microsoft se proti původnímu rozsudku odvolal a nyní spor pokračuje. Eolas může požádat ještě o jedno přezkoumání patentu Patentovým úřadem, poté je možné odvolat se ještě k odvolací patentové komisi (Board of Patent Appeals and Interferences) a jako poslední možnost může Eolas případ předložit federálnímu odvolacímu soudu ve Washingtonu. Pokud by po všech odvoláních byla potvrzena platnost patentu, znamenalo by to dramatické změny webu. I proto se na stranu Microsoftu postavil "otec webu" sir Tim Berners-Lee, který také požádal americký patentový úřad o přezkoumání sporného patentu.

Zdroj: The Register

Diskuze (9) Další článek: I NOD32 již podporuje Windows XP Service Pack 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,