Microsoft zastavuje na měsíc programování nového kódu

Nejedná se však o jarní dovolenou, ale naopak o jarní úklid. Důvodem je snaha pro nalezení chyb v již hotovém kódu.
Po e-mailu, ve kterém Bill Gates vyhlásil strategii Trustworthy Computing orientovanou na bezpečnost produktů Microsoftu, se začaly věci pořádně hýbat. Microsoft minulý týden angažoval bývalého šéfa vládního vyšetřování počítačové kriminality Scotta Charneyho a dal mu za úkol vylepšení image Microsoftu ohledně bezpečnosti a ochrany soukromých dat. Jeho předchůdce u Microsoftu Howard Schmidt odchází naopak do vládních institucí. Na pohled může vypadat humorně, že si Microsoft a státní instituce prohodí zaměstnance, Scott Charney však zastává i další funkce, které ho staví nad jeho předchůdce.

První krok směrem k Trustworthy Computing však byl učiněn poměrně netradičně. Microsoft sáhl opravdu k výjimečnému opatření – podle Government Computer News pozastaví na jeden měsíc kompletně vývoj nových programů a bude se plně věnovat pouze hledání chyb ve starém kódu. Richard Purcell, ředitel Corporate computing office u Microsoftu, to přirovnal k 20letému jarnímu úklidu.

Strávit jeden měsíc hledáním chyb se možná někomu bude zdát jako příliš krátká doba na odhalení všech starých chyb, v případě Microsoftu se ale jistě jedná o bezprecedentní opatření. Pro firmu, která je známá svým tlakem na nové a nové funkce a vývoj programů u ní probíhá v přesně naplánovaných cyklech, kde i den skluzu může vadit, bude jeden měsíc stop stavu jistě náročným obdobím.

Microsoft je ale na druhou stranu nyní v poměrně klidném období – probíhá sice nadále vývoj nových verzí, situace však není taková, že by se na nějakém významném projektu finišovalo stylem dokončování Windows XP, kdy se jelo nekompromisně nonstop. Blíží se sice uvedení Windows .NET Serveru, nicméně právě u něj Microsoft potřebuje spíše bezpečnost než přesné uvedení na trh podle termínu. .NET Server bude pilířem pro .NET služby a Microsoft nemůže dopustit jeho rychlou diskreditaci.

Určitě ale bude zajímavé, kolik Security Bulletinů najdeme ve svých e-mailových schránkách za začátku března…

Diskuze (28) Další článek: AMD má spojence

Témata článku: , , , , , , , , ,