Microsoft žaluje Google a svého bývalého zaměstnance

Že spolu Microsoft a Google bojují na poli vyhledávačů (nyní už i desktopových) je známá věc. Nejen technologií se však dá převálcovat konkurence, důležití jsou i zaměstnanci a těch opravdu špičkových nemusí být mnoho. Navíc jsou často zapojeni do strategických operací a jejich přechod ke konkurenci může být velmi citelná ztráta. A to se právě nyní stalo Microsoftu, jehož řady opustil jeden z vedoucích pracovníků Dr. Kai-Fu Lee a jeho novým zaměstnavatelem je právě Google.

Zaměstnanců z Microsoftu odešlo v poslední době do Googlu (a nejen tam) pochopitelně více, Lee není žádná výjimka, avšak zastával relativně vysokou funkci (vice-president of Microsoft`s Interactive Services Division). Je odborníkem na technologie rozpoznávání řeči a podílel se na založení výzkumné laboratoře Microsoftu v Číně. Před nástupem do Microsoftu pracoval u Silicon Graphics a Apple. Google se snaží poměrně intezivně proniknout na trh v Číně (či přesněji řečeno posílit své již slušné pozice) a pro tyto projekty získala právě pana Lee.

Microsoft v tom cítí ohrožení a bojí se úniku důležitých informací, ke kterým měl takto postavený zaměstnanec přístup. Jeho přechod ke svému přímému konkurentovi považuje za porušení smlouvy (její konkurenční doložky), ke které se Lee zavázal při nástupu do Microsoftu. Podle Microsoftu si je Google dobře vědom těchto závazků, které Lee má, a přesto se rozhodl je ignorovat, v čemž podporuje i svého nového zaměstance.

Tento případ pochopitelně není ojedinělý a zaměstnanci ve vyšších strategických pozicích mohou mít při změně zaměstnavatele velké problémy, obzvlášť pokud se rozhodnou pracovat ve velmi podobné oblasti (a nebo dokonce přímo u konkurence jako v tomto případě). A jaký je váš názor na podobné doložky ve smlouvách? Jak by se měl bránit bývalý zaměstnavatel, jehož výhrady vůči přechodu zaměstnance ke konkurenci mohou být oprávněné? A co má naopak dělat zaměstnanec v podobné situaci, pokud nechce do smrti pracovat u jedné firmy?

Zdroj: http://news.zdnet.co.uk/

Diskuze (33) Další článek: Aktualizováno: Naskinujte Seznam E-mail a vyhrajte 100 000 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , ,