Microsoft zakázal MSN.com pro alternativní prohlížeče

oživeno Radikální řez provedl Microsoft na své hlavní stránce MSN.com, cokoli jiného než Internet Explorer je nevpuštěno.

oživeno: Microsoft na nátlak veřejnosti a firem vyvíjejích konkurenční prohlížeče povolil na MSN.com opět všechny prohlížeče.

Microsoft chce, aby se jeho síť serverů MSN.com stala nejnavštěvovanějším místem na Internetu, viditelně ale nechce, aby tam chodili návštěvníci v jiném tričku než s logem Microsoftu. Pokud se nyní zkusíte připojit Operou, Mozillou či starším Netscapem na MSN.com dostanete následující varování:

Attention: Web Browser Upgrade Required to View MSN.com

If you are seeing this page, we have detected that the browser that you are using will not render MSN.com correctly. Additionally, you`ll see the most advanced functionality of MSN.com only with the latest version of Microsoft Internet Explorer or MSN Explorer. If you wish to visit MSN.com, please select the appropriate download link below.

©2001 Microsoft Corporation. All rights reserved. Terms of Use Advertise TRUSTe Approved Privacy Statement GetNetWise

Uživatelé těchto prohlížečů nedostanou ani šanci zkusit se dostat na MSN v redukované podobě či s viditelnými chybami. Není to varování typu následující stránky se nemusí zobrazovat pěkně, je to varování: s tím co používáte, sem nesmíte. Zřejmě vzhledem k soudnímu procesu je kromě Internet Exploreru 4.x a vyššího vpuštěn ještě Netscape 6.x byť využívá stejné jádro jako zakázaná Mozilla. Stejně tak je přístup povolen i z několika minimálně využívaných prohlížečů, které zřejmě Microsoft opomněl zařadit.

Podobně arogantní přístup není rozhodně na Internetu obvyklý a už vůbec ne u nejnavštěvovanějších stránek typu MSN.com. U nás byl takto pověstný asp.cz (teď je tam zpravodajský server, takže výsměch Navigatorům se již nekoná).

Microsoft musí jednoznačně počítat s tím, že se proti tomuto kroku zvedne vlna kritiky a to zejména z té nejhlasitější části internetové populace. Automaticky tím od svých služeb odstřihl všechny uživatele Unixů a alternativních prohlížečů. Nejvíce to bolí u Opery, která se jako komerční firma snaží bojovat svým prohlížečem proti Microsoftu. Opera se přitom umí identifikovat jako Internet Explorer 5.0, MSN.com ji tam ale nepustí. Tvůrci Opery tvrdí, že stačí změnit jeden znak v identifikaci prohlížeče, aby byla Opera vpuštěna. Zcela jistě také bude identifikace prohlížeče (User Agent) v Mozille upravena tak, aby se na MSN.com dostali i uživatelé tohoto čím dál tím populárnějšího prohlížeče. Jsou to prostě obstrukce, které nezabrání v používání něčeho jiného, než je Internet Explorer a přitom jen naštvou lidi.

Důvodem pro tuto razantní změnu je start Windows XP a s tím i spojený start nové podoby MSN.com, které bude více orientováno na služby .NET a provázání s celkovým operačním systémem. Na MSN.com přitom končí řada odkazů z nitra Windows XP. Pokud doposud Microsoft nebránil instalaci jiných internetových prohlížečů na operační systém, je zablokování MSN.com - v nové strategii Microsoftu velmi blízké součásti operačního systému a tedy téměř součástí Windows XP - velmi kontroverzním krokem, na který jistě dojde řada v rámci aktuálního protimonopolního řízení s Microsoftem.

Diskuze (181) Další článek: Hledán Tchajwanský hacker

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,