Microsoft | Datacentra

Microsoft začal streamovat ze svého podvodního datacentra. Uvidíte ryby plavající kolem 27 petabytů dat

Pokud se zrovna nudíte nebo máte jen náladu pustit si něco nenáročného, Microsoft si pro vás připravil podívanou. Ke svému podvodnímu datacentru nainstaloval dvě webkamery, které nepřetržitě vysílají, jak jeho okolí vypadá. A je to náramně uklidňující.

Na streamu totiž uvidíte podmořskou scenérii s datacentrem a hlavně ryby, které kolem proplouvají. A dlouhodobě se dá pozorovat ocelová konstrukce, jak se postupně stává čím dál více obrostlou řasami.

Microsoft toto konkrétní datacentrum ponořil v červnu nedaleko skotského pobřeží, takže je relativně nové. Společnost na něm chce testovat, zda uchováním dat pod vodou ušetří peníze za chlazení, které je standardně u datacenter náročné.

Test probíhá pod označením Projekt Natick a celá konstrukce je poháněna obnovitelnou energií. Datacentrum uchovává 854 serverů a 27,6 petabytů dat, a pokud vše během následujících pěti let proběhne v pořádku, Microsoft projekt rozšíří.

Kamery zde jsou nainstalované proto, aby firma mohla sledovat, jak se kolem centra mění environmentální podmínky. To bude samozřejmě vyžadovat i hlubší zkoumání, ale že Microsoft stream zpřístupnil i veřejnosti, je příjemný bonus.

Diskuze (19) Další článek: Do Chrome OS je teď možné instalovat linuxové aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,