Microsoft začal sponzorovat konkurenční Apache

Redmondská softwarová společnost Microsoft oficiálně oznámila, že začala sponzorovat organizaci Apache Software Foundation, jež stojí za vývojem nejrozšířenějšího webového serveru na světě, Apache. Po sponzorství probíhající ankety o nejlepší open source programy roku (Živě.cz informovalo) je to tak pro mnohé další překvapivý krok ze strany největšího výrobce komerčního softwaru na světě.

Microsoft se stal platinovým sponzorem, což v praxi znamená, že musel jako sponzorský dar investovat částku v minimální výši 100 tisíc amerických dolarů. V pozici platinových sponzorů do této doby figurovaly pouze firmy Google a Yahoo.

Podle zástupců Apache Software Foundation umožní sponzorský dar platit administrátorům a technické podpoře. Díky tomu se budou moci vývojáři soustředit pouze na tvorbu lepšího kódu a nebudou se muset zaobírat jinými aktivitami. Microsoft se zase nechal slyšet, že sponzorský dar v žádném případě neznamená opuštění plánů od vlastního webového serveru IIS. Ten ve své sedmé verzi začal podporovat kromě standardního ASP.NET i PHP, které bylo do té doby doménou především Apache.

Mnozí odborníci se domnívají, že Microsoft bude díky sponzorskému daru moci v budoucnu docílit toho, že Apache bude podporovat jeho platformu ASP.NET. To by údajně mohlo pomoci k tomu, aby se .NET na webu více rozšířil a ohrozil pozici stále dominantního PHP. Mnoho poskytovatelů webhostingu totiž nerado poskytuje prostor pro ASP.NET kvůli licenční politice IIS.

Webserveru Apache podle posledních údajů patří asi 50 procent celkového trhu. IIS od Microsoftu ve všech jeho verzích zaujímá zhruba 35 procent. Většímu rozšíření má prý bránit licenční politika a vyšší nároky na provoz. Apache je navíc možné provozovat i na jiných operačních systémech než jsou Windows.

Zdroj: InformationWeek

Diskuze (16) Další článek: Společnost vlastnící Scrabble žaluje internetové klony a Facebook

Témata článku: , , , , ,