Microsoft začal odpočítávat konec Windows XP

Přesně za rok přestane pro Microsoft existovat Windows XP. Firma ukončí veškerou podporu včetně jakýchkoliv aktualizací a nechá uživatele na pospas internetové přírodě.

Microsoft se včera v tiskové zprávě připomněl, že přesně za rok končí podpora Windows XP. Počínaje 8. dubnem 2014 už tedy firma nevydá jedinou bezpečnostní záplatu a s Windows XP vám nikdo neporadí ani na telefonické podpoře. Pro Microsoft přesně za rok přestane Windows XP jednoduše existovat.

Po těch letech to už zní skoro jako déjà vu, stará dobrá Xpčka totiž zaručeně „umírají“ už několik dlouhých let. Nejprve byl na sklonku června 2008 ukončen jejich oficiální krabicový prodej, no a poté postupně končila podpora jednotlivých verzí.

Tržní podíl Windows XP.png
Tržní vývoj Windows XP v čase podle několika statistických služeb

Microsoft v roce 2008 nejspíše předpokládal, že drtivá většina uživatelů Windows XP přejde na Sedmičky, které se na trhu objevily rok poté. Nicméně toto přání se vyplnilo jen z poloviny, a jestli byl Windows 7 nejlépe prodávaným systémem, pak jsou Xpčka tím nejodolnějším, který i na jaře roku 2013, tedy bezmála pět let po ukončení prodeje a vydání poslední větší aktualizace SP3, okupuje podle Rankings.cz 34 % českých počítačů. Globální čísla nejsou o moc lepší. Podle Statcounteru má sice Windows XP už „jen“ 23 % trhu, úsměvy manažerů Microsoftu ale musejí doslova zamrzat při pohledu na NetMarketShare, který dvanáct let (respektive pět let) starému systému přisuzuje bezmála 39 % trhu. Za tímto číslem stojí nejspíše mnohé asijské země v čele s Čínou, kde se starým verzím Windows daří i díky velmi rozšířenému pirátství na tržnicích a archaické verze Windows se těmto praktikám brání poměrně špatně.

Nejúspěšnější systém historie? Jak pro koho

Na úspěch Windows XP lze pohlížet ze dvou úhlů. Na jednu stranu by mohl být Microsoft polichocen prostou skutečností, že se mu v roce 2001 podařilo uvést na trh operační systém, který se dodnes těší ohromné popularitě. Na stranu druhou je to ale zároveň Pyrrhovo vítězství, takto Microsoftu oddaný uživatel si měl totiž podle původních propočtů marketingového oddělení koupit v roce 2007 Windows Vista, v roce 2009 Windows 7 a loni na podzim konečně Windows 8.

Windows XP.png
Windows XP je stále druhým nejrozšířenějším desktopovým operačním systémem

Jelikož nic z toho neudělal, firma přišla o docela velký balík peněz, přičemž zároveň musela do těchto uživatelů celých dvanáct let investovat peníze. Musela živit tým programátorů, kteří se o Windows XP trpělivě starali, publikovali stovky záplat a tři velké servisní balíčky. Pokud zároveň přihlédnete k tomu, že před dvanácti lety ještě nebyl OEM prodej takovou samozřejmostí jako dnes, je více než zřejmé, že poměrně vysoká část uživatelů Windows XP nemá dodnes k dispozici poctivě zaplacenou licenci. Suma sumárum, udržování Windows XP při životě se Microsoftu začíná zcela přirozeně prodražovat.

Windows Xp warez.png
Windows XP je i po dvanácti letech druhý nejpoužívanější desktopový systém, zároveň ale patří už celou dekádu k těm nejčastěji kradeným

Samozřejmě nejde pouze o peníze ale i o stále se rozevírající technologické nůžky. Přestože je Windows XP populární, je prostě technicky zastaralý. Když se na trhu objevila jeho první verze, svět počítačů vypadal v mnoha ohledech docela jinak. Byl to ještě ten starý svět z devadesátých let minulého století. Dnes všudypřítomné bezdrátové sítě Wi-Fi byly doménou geeků a ostatně i internet samotný byl poněkud chudší. Asynchronní, interaktivní a multimediální web plný ajaxu neexistoval a stejně tak YouTube či Facebook včetně jejich alternativ. Google už tehdy sice existoval, ale znali jej pouze zkušení surfaři. Český Telecom v pilotním provozu experimentoval s ADSL, notebooky byly velmi drahé, Tablet PC ještě dražší a mobilní telefony s počítačem komunikovaly v lepším případě přes sériový port.

Ačkoliv v průběhu let vyšla trojice servisních balíčků, která Windows XP v mnoha směrech modernizovala – hlavně co se komunikace s internetem týče, nic to nemění na tom, že jsou i XP s SP3 velmi starý systém, sic oblíbený.

Když to nešlo po dobrém, půjde to silou

Na stránkách Microsoftu věnovaným ukončení podpory běží odpočet, který je pro Microsoft příslibem, že brzy získají 30 % nových zákazníků, kteří prostě přejdou na některý z novějších produktů. Zánik Windows XP může pomoci Osmičkám, ale i Sedmičkám, pakliže nebudou chtít konzervativní uživatelé zažít hned zkraje menší kulturní šok.

Windows XP.png
Microsoft spustil pro přechod speciální web

Na konec Windows XP se ale budou chystat i ostatní hráči – o obrovský koláč uživatelů se jistě budou chtít poprat třeba autoři nejrůznějších linuxových distribucí v čele s těmi populárními jako Ubuntu, Linuxmint, Fedora a další. Zvláště na byznys orientovaný Red Hat i Suse už v minulosti oznámily, že budou bojovat zejména o firmy, které stále setrvávají na infrastruktuře Windows XP a starých verzích serverů od Microsoftu. V jejich případě bude přechod natolik rozsáhlý, že se otevírá příležitost i pro ostatní. Pokud se firma zbaví veškerého starého systému, bude pro ni možná stejně snadné přejít rovnou do cloudu, čehož se může chytnout zase Google, který se pokusí firmám prodat svůj systém Apps.

Potenciální nebezpečí

U běžných domácích uživatelů asi žádné velké pozdvižení nenastane. Pakliže na nový systém nepřešli doposud, proč by přecházeli za rok? Někteří pak dokonce spoléhají v to, že se servisu chopí někdo jiný a Windows XP se stane opravdu věčným systémem.

Poradna.png
Někteří uživatelé se nehodlají smířit s představou, že Windows XP opravdu končí

Konec podpory Windows XP v sobě každopádně nese jedno nezanedbatelné riziko. Pokud by počet uživatelů Xpček klesal stejným tempem jako doposud, do roka se sníží o několik málo až deset procent (podle analytické služby). To znamená, že se budou na webu s velkou pravděpodobností potulovat i příští duben miliony relativně nezabezpečených počítačů.

Mohou být sice chráněny antiviry, ale v případě objevení nějaké další systémové díry, což není otázkou pravděpodobnosti, ale jistoty, se už na Windows Update žádná nová záplata neobjeví, poněvadž už žádný Windows Update nebude fungovat.

K osmému dubnu 2014 tedy jistě vzhlíží celá ruská šedá zóna a s nadšením očekává den, kdy bude moci do světa vypustit malware, na který nikdo nepřipraví lék. To může být ale na druhou stranu docela zajímavá příležitost pro antivirové společnosti, které mohou jako na běžícím pásu chrlit nejrůznější zaručená řešení právě pro Xpčka. Kdo ví, třeba to budou právě ony, kdo nakonec Windows XP udrží při životě i několik dalších let.

Diskuze (303) Další článek: Nový Xbox od Microsoftu bude odhalen až v květnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,