Microsoft | Microsoft Word | Microsoft Office

Microsoft Word se naučil úkolovat. Automaticky během psaní udělá seznam nedodělků

Microsoft na oficiálním blogu odhalil nové funkce svého textového editoru Word, které má pohánět umělá inteligence. Nástroje usnadňují vytváření seznamů úkolů a zjednodušují spolupráci s ostatními uživateli. Nejprve budou dostupné v beta verzi pro macOS v rámci Office Insider, později mají být k dispozici na všech podporovaných platformách.

Funkce seznamu úkolů má primárně usnadnit práci na delších dokumentech. Zatímco dosud si uživatelé museli nějakým způsobem označovat místa, ke kterým se chtěli později vrátit, nová funkce jim nyní dovolí pracovat bez zbytečného přerušování.

Automatický seznam úkolů

Nástroj automaticky vytvoří seznam úkolů na základě vložených textových značek, jako například „<dopsat slova>“ či „TODO: dokončit tuto sekci“. MS Word tyto značky rozpozná a zařadí je do seznamu úloh, které je na dokumentu ještě nutné provést.

Praktické použití počítá například s tím, že si takto označíte sekci, kam je potřeba doplnit nějaké informace, které aktuálně nemáte po ruce. Budete tak moci nerušeně pokračovat v psaní rozepsaného textu a na dané místo se vrátíte později.

Uživatelům se při opětovném otevření dokumentu zobrazí seznam úkolů, díky kterému snadno najdou sekce, kde je potřeba něco udělat či doplnit. Klepnutí na konkrétní položku přenese uživatele přímo na příslušné místo v dokumentu.

Zapojení dalších uživatelů

Kromě automatických seznamů úkolů je další novinkou možnost snadného zapojení dalších uživatelů do tvorby dokumentu. K tomu slouží zástupný symbol @mention. Pokud tedy v dokumentu použijete tento symbol, zvolený kontakt následně obdrží oznámení s přímým odkazem na příslušné místo v textu.

Microsoft plánuje, že takto pozvaným kontaktům umožní odpovědět pomocí jejich příspěvku, který Word automaticky vloží do dokumentu. Pozvaný tak například bude moci napsat text odstavce jako odpověď do e-mailu a textový editor se postará o vložení na správné místo. Touto cestou bude možné podílet se na tvorbě dokumentu bez ohledu na zařízení, na kterém uživatel pracuje.

Se zástupnými symboly a využitím umělé inteligence má Microsoft velké plány i do budoucna. Už během následujících měsíců by mělo přijít propojení se službou Microsoft Search, které například při vložení značky <<vložit graf čtvrtletních údajů o prodejích>> nabídne výsledky vyhledávání a umožní vložení obsahu z jiného dokumentu jedním klepnutím.

Diskuze (11) Další článek: Seagate: 100TB pevné disky budou k dispozici do roku 2025

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,