Microsoft

Microsoft vysvětluje, proč mu v chytrých telefonech a vyhledávání ujel vlak

Neúspěch Windows Phone, který v červenci loňského roku vyvrcholil ukončením podpory tohoto operačního systému, je závažnou trhlinou v jinak úspěšné historii Microsoftu. Prezident Microsoftu Brad Smith na akci Code Conference vysvětlil, proč softwarovému gigantovi ujel vlak nejen v chytrých telefonech, ale také ve vyhledávání.

Proti svým konkurentům Applu a Googlu přišel Microsoft s mobilní platformou relativně pozdě. Navíc jí nevěnoval zdaleka tolik pozornosti. To je velká škoda, protože zatímco dnes trh s desktopy spíše stagnuje, mobilní zařízení se prodávají stále více. Ostatně zkuste sami sobě odpovědět na otázku, kolik mobilů jste koupili v posledních pěti letech a porovnejte to s počtem počítačů či notebooků.

Microsoft se však nevzdává a z boje ještě neutíká. Pracuje na novém zařízení s kódovým označením „Andromeda“ nebo „Surface Phone“ s tím, že chce vytvořit novou kategorii na pomezí telefonů a tabletů.

Prezident Microsoftu Brad Smith na akci Code Conference
Prezident Microsoftu Brad Smith na akci Code Conference

Těžkosti zažívá Microsoft i se svým vyhledávačem. Nutno konstatovat, že zatímco systém Windows Phone to má definitivně za sebou, Bing se každým rokem pomalu zlepšuje. Stále více lidí ho prý používá jako svůj výchozí vyhledávač.

Brad Smith je právník a z této pozice vidí primární příčinu neúspěchu své společnosti v proběhlých kauzách, týkajících se porušování antimonopolních pravidel. Například v segmentu vyhledávání by firma dokázala být daleko lepší, ale nemohla kvůli výše uvedeným problémům. Z podobných důvodů Microsoft přišel o šanci vyhrát boj v segmentu mobilních zařízení.

„Můj osobní pohled, kdy jsem byl dlouho uprostřed dění, jen ten, že největší cenou (za tyto kauzy) bylo zdržení. S Billem Gatesem a Stevem Ballmerem, skvělými vedoucími softwarovými inženýry naší firmy, jsme strávili příliš mnoho času řešením právních otázek, jak realizovat obhajobu, bránit se a řadou dalších věcí. Díváme se do roku 2000. A tam nám ujel vlak ve vyhledávání.“ Smith pak dodal, že to nebyla jediná věc, kterou propásli.

Firma postavila dobrou mobilní platformu Windows Phone s jedinečným uživatelským rozhraním. Od Androidu a iOS, které staví prostředí na ikonách, se lišila použitím dlaždic. Dodnes někteří uživatelé oceňují dlaždice jako dobrý nápad. Mnozí z těch, kteří následně přešli na Android, používají launchery s tímto ovládacím prvkem, aby získali pocit podobný Windows 10 Mobile.

Celý záznam rozhovoru s Bradem Smithem na Code Conference můžete vidět zde:

Diskuze (120) Další článek: Technika CRISPR-Cas9 nám může pomáhat, ale i škodit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,