Microsoft | Windows 10 | Aktualizace

Microsoft vyšetřuje řadu problémů souvisejících s květnovou aktualizací Windows 10

Kumulativní záplata KB4556799 jistě nebude pravidelným čtenářům Živě.cz neznámá. Psali jsme o ní už v polovině května, kdy část uživatelů hlásila problémy s její instalací. Na některých strojích se po instalaci projevily potíže se zvukem a uživatelským profilem, které nyní řeší Microsoft.

Uvedená aktualizace měla řešit například problémy s bezpečností prohlížečů Internet Explorer a Microsoft Edge, vylepšovat ověřování uživatelských jmen a hesel, zlepšovat systémové zabezpečení při některých operacích a aktualizovat ukládání a správu souborů.

Problémová záplata KB4556799

V uplynulých dnech začali uživatelé Windows 10 hlásit po instalaci záplaty KB4556799 celou řadu problémů. Z těch nejčastějších jmenujme potíže s přehráváním zvuku či chybu, týkající se dočasného profilu uživatele. Výjimkou však nejsou ani problémy s výkonem, projevující se například poklesem snímkovací frekvence, či modré obrazovky smrti (BSOD).

Uživatelé si stěžují například na diskuzním serveru Reddit, ve fórech komunitní podpory na webu Microsoftu, na sociálních sítích i dalších platformách. Nejčastěji přitom zmiňují potíže se zvukem, projevující se zadrháváním, případně naprostou nefunkčností zvukového výstupu.

Často také dochází k opětovnému výskytu nepříjemné chyby dočasného uživatelského profilu, která skryje soubory uživatele a přepne všechna personalizovaná nastavení, jako je tapeta plochy, zpět na výchozí hodnoty. V tuto chvíli není jasné, jak moc jsou tyto problémy rozšířené – je pochopitelně možné, že ovlivňují pouze počítače s konkrétní konfigurací.

Microsoft zkoumá problémy

Microsoft na stránkách podpory potvrdil, že si je vědom hlášení, souvisejících se záplatou KB4556799. Uvádí: „Aktivně spolupracujeme se zákazníky, kteří hlásí problémy. K dnešnímu dni jsme nezaznamenali zásadní rozšíření, které by se projevilo v telemetrii, podpůrných datech nebo v kanálech zpětné vazby. Neustále prošetřujeme zpětnou vazbu od zákazníků a tuto situaci pečlivě sledujeme.“

Firma připomíná, že k hlášení potíží lze použít klávesovou zkratku Windows +F, kterou je možné aktivovat funkci Centrum Feedback a odeslat zpětnou vazbu. Pro rychlé řešení je podstatná správná volba kategorie hlášeného problému.

V případě potíží, jež prokazatelně souvisejí s kumulativní květnovou záplatou KB4556799, ji můžete následujícím způsobem odinstalovat:

  1. Otevřete Nastavení.
  2. Přejděte do sekce Aktualizace a zabezpečení.
  3. Na levé straně zvolte Windows Update.
  4. Klepněte na Zobrazit historii aktualizací.
  5. Otevřete odkaz Odinstalovat aktualizace.
  6. Vyhledejte a odeberte záplatu KB4556799.
Diskuze (22) Další článek: NASA hledá nadšence, kteří stráví 8 měsíců v simulátoru letu na Mars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,