Microsoft | Notebooky | Tablety | Počítače | Surface

Microsoft vylepšil svůj Surface. A dodává k němu nejrychlejší pero na světě

  • Microsoft výrazně vylepšil svůj počítač Surface Pro
  • Luxusní tablet s výkonem notebooku dostal i zcela přepracované pero a klávesnici
  • Je tenký jen 8,5 mm, vydrží 13,5 hodiny a Core i5 uchladí pasivně

Microsoft představil nový počítač Surface Pro. A nazývá ho nejuniverzálnějším laptopem, ačkoli nedávno představil Surface Laptop. Surface Pro ale není úplně laptopem neboli notebookem, je to stále koncept počítače v tabletu s odtrhávací klávesnicí. Nyní je výkonnější a i po jiných stránkách vylepšený.

Pasivně uchlazený Core i5

To nejzásadnější pro českého uživatele se nemění - oficiálně u nás počítače Surface od Microsoftu nadále dostupné nejsou. Nicméně několik prodejců, včetně těch renomovaných, je k nám v omezeném množství dováží. A tak zde bude k zakoupení i nový Surface Pro. Výhodnější ale bude koupit si ho někde v zahraničí.

Nová verze Surfacu Pro už nemá v označení číslo. Je to prostě nový Surface Pro, můžete říkat „verze 2017“. Oproti předchůdci má nový hardware v čele s procesory Kaby Lake, ale také tenčí tělo, lepší chlazení a delší výdrž. Vylepšen byl také stojánek, přibyly nové barvy krytů a inovované je pero.

Nejlevnější variantou bude model s procesorem Core M3, 128GB úložištěm a 4 GB paměti RAM. Cena je 799 dolarů (18 900 Kč bez DPH) a bude to v této podobě spíš takový lepší tablet. Nejatraktivnější bude verze s 256GB diskem, 8 GB RAM a procesorem Intel Core i5. Ta vyjde na 1 299 dolarů (31 000 Kč bez DPH).

A proč bude právě tahle verze nejatraktivnější, i když nabídka obsahuje i verze s Core i7 a třeba až terebajtovým diskem? Nabídne nejlepší poměr ceny a výkonu a hlavně - procesor Core i5 se Microsoftu podařilo uchladit pasivně! Po Aceru Alpha 12 je to už druhý takový stroj.

Microsoft USB typu C asi nevěří

Jinak je to tedy počítač v těle tabletu s displejem o úhlopříčce 12,3" s poměrem stran 3:2 a rozlišením 2736 × 1824 bodů. Tělo se podařilo ztenčit na 8,5 mm a hmotnost je pouze 786 g. Při těchto fyzických parametrech pak zaujme, že se dovnitř vměstnaly baterie umožňující až 13,5 hodiny provozu na jedno nabití.

Uvnitř jsou rychlá SSD a paměti DDR4, grafiku zajišťují integrované grafické akcelerátory od Intelu. Nechybí rychlá Wi-Fi a později v tomto roce přibudou i konfigurace s LTE modemem. Potěší také přítomnost kamery s IR skenerem pro přihlašování obličejem do Windows. Uvnitř je také akcelerometr, gyroskop a senzor okolního osvětlení.

Co ale na Surfacu Pro nenajdete, to je USB typu C. Tomuto modernímu rozhraní se Microsoft bohužel vyhýbá. Na těle najdete jedno klasické USB 3.0, čtečku micro-SD karet, 3,5mm jack, mini DisplayPort pro připojení monitoru a napájecí konektor.

Jaká je budoucnost USB? Diskuze k tématu:

Nejrychlejší pero

Microsoft vylepšil i připojitelnou klávesnici a uvedl nové barvy, ve kterých ji bude nabízet. A k tomu i stejně barevné pera. Ta jsou obzvlášť zajímavá, pero totiž Microsoft kompletně předělal, aby bylo ještě rychlejší a citlivější. Teď se chlubí, že je to pero s nejrychlejší odezvou na světě, konkrétně 21 ms. Těžko ověřovat, jestli má pravdu, odvolává se ale na měření s ostatním zařízeními na platformách Windows, Android, ale i iOS. Pero rovněž rozeznává tlak, a to v 4096 hladinách.

Surface Pro je nesmírně zajímavý počítač. Je to prémiový stroj, na kterém si dává Microsoft záležet. Používá kvalitní materiály i hardware, celek působí velmi luxusně. Tomu odpovídá i cena. Apple má každopádně zdatnou konkurenci.

Diskuze (19) Další článek: Trpaslík, který si zařval a odpálil veliký výtrysk hmoty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,