Microsoft vyhrál odvolání v kauze Eolas, soud pokračuje

Společnost Microsoft uspěla u Federálního odvolacího soudu ve Spojených státech se svým odvoláním proti rozhodnutí, že porušila patentová práva společnosti Eolas Technologies Inc. a Kalifornské univerzity. Nemusí tak zaplatit původně stanovenou pokutu 521 miliónů amerických dolarů. Microsoft ale ještě nemá vyhráno protože o tomto případu bude znovu rozhodovat soud.

Předmětem žaloby je skutečnost, že Internet Explorer měl neoprávněně využívat copyrightem chráněnou technologii na zprovoznění plug-inů a appletů v internetovém prohlížeči. Žalobu na Microsoft podali zástupci Eolas Technologies už v roce 1999. Zásuvné moduly, které umožňují spouštění dalších aplikací v rámci webového prohlížeče nepoužívá pouze Internet Explorer, žaloba Eolasu byla v tomto směru velice selektivní.

Technologii vyvinula a patentovala Kalifornská univerzita, která v roce 1994 předala práva společnosti Eolas. Podle rozhodnutí soudu měla Kalifornská univerzita dostat 25 % z celkové částky. Společnost Eolas Technologies má v současnosti jediného zaměstnance a 100 akcionářů, mezi které by byla vysouzená částka pravděpodobně rozdělena. Žaloba původně požadovala 1.2 miliardy dolarů.

Zdroj: Neowin

Diskuze (12) Další článek: Český rozhlas nabízí Rádio na přání

Témata článku: , , , , , , ,