Microsoft | Windows | Netflix

Microsoft vydává historická Windows 1.11. Vrátí vás do roku 1985 a vysvětlí podivnou kampaň

V uplynulém týdnu zaujal Microsoft na sociálních sítích reklamní kampaní, ve které avizoval představení „úplně nového“ operačního systému Windows 1.0. Bylo zřejmé, že odhalení pointy přijde později, což se také nakonec stalo. Potvrdilo se, že jde o reklamu na novou sérii seriálu Stranger Things, která běží na Netflixu a jedna její rovina se odehrává právě v roce 1985.

Podivné reklamní spoty a fotografie s historickými produkty se objevily na oficiálních kanálech na Twitteru a Instagramu. Propagovaly operační systém Windows 1.0 a další programy z roku 1985. To vyvolalo značnou pozornost, neboť nebylo zcela zřejmé, co tím chce Microsoft vlastně říci.

Reklama na seriál

Oficiální odhalení je plánováno na pondělí 8. července, nicméně již nyní je naprosto jisté, že veškeré aktivity mají spojení se seriálem Stranger Things. Jeho třetí série se objevila na Netflixu ve čtvrtek 4. července. K dispozici je všech osm nových dílů, a to dokonce rovnou s českými titulky.

O víkendu se v Microsoft Store objevila aplikace Windows 1.11. V podstatě se jedná o hru, která je vydávána jako součást propagační strategie zmíněného seriálu, což potvrzuje odkaz na zatím nespuštěné webové stránky a jeden z ilustračních obrázků, který obsahuje jeho název.

Cílem hry je zachránit svět, a přestože její dokončení trvá údajně pouze 15 minut, je to – alespoň podle těch, kteří měli možnost ji vyzkoušet – skvělá zábava. Začíná klasickým logem Microsoft Windows a ke spuštění systému (respektive v tomto případě přesněji řečeno grafické nadstavby) používá příkazový řádek.

Vraťte se o 34 let zpátky

Aplikace má velikost 775 MB a běží na Windows 10 verze 10240.0 nebo vyšších. Momentálně však ještě nelze stáhnout instalační balíček, pokud nemáte speciální kód. To bude možné až po oficiálním oznámení, plánovaném na dnešní pondělí 8. července.

Popisek v Microsoft Store slibuje nostalgický zážitek, odpovídající roku 1985. Má se jednat o aplikaci inspirovanou Windows 1.0, ovlivněnou alternativní dimenzí seriálu – Upside Down. Uživatelé budou moci prozkoumat tajemství městečka Hawkins, odemknout unikátní obsah, odhalit „velikonoční vajíčka“ a zahrát si retro hry.

Rozhodně můžeme ocenit zajímavou propagační taktiku Microsoftu, která přispívá ke zvýšení povědomí o další sezóně populárního seriálu z dílny Netflixu. Uživatelé díky tomu získají jedinečnou příležitost vyzkoušet jednu z prvních verzí systému Windows.

Diskuze (18) Další článek: Elektromobil Lightyear One má nevyčerpatelný zdroj energie dostupný zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,