Microsoft varuje, že bude muset snížit ceny za software

Soudy, konkurence a v neposlední řadě i rostoucí popularita Open Source ohrožuje podle Microsoftu jeho budoucí příjmy. Pochopitelně pro uživatele je toto varování spíše vítanou změnou.
Microsoft zveřejnil čtvrtletní zprávu pro americkou Komisi pro cenné papíry, ve které je mimo tradičních zpráv o úspěšnosti jednotlivých divizí zmíněna i sekce věnovaná nejistotám do budoucna, které mohou ovlivnit očekávané ekonomické výsledky. Tato část dokumentů získala mediální pozornost především díky tomu, že se v ní přímo zmiňuje zvyšující se hrozba šíření Open Source programů, které mohou ohrozit příjmy Microsoftu. Kompletní podobu dokumentu najdete na webu Microsoftu. Sekce věnovaná hrozícím problémům má nadpis „Issues and Uncertainties“.

Microsoft zde nicméně uvádí několik různých oblastí, které ohrožují jeho ekonomickou situaci. Nové produkty a služby jako Microsoft .NET, Xbox, business applications, MSN a další podle jeho dokumentů zatím nevydělávají a výrazné příjmy lze čekat až za řadu let, zda-li vůbec. Navíc tyto produkty nemusí být nikdy ziskové a i případě zisku jsou očekávané marže rozhodně nižší, než měl Microsoft v minulosti.

Zde se patří upozornit, že Microsoft stabilně dotuje celý svůj současný záběr pouze z prodejů Windows a Office. Dobře jsou na tom i serverové produkty, všechny ostatní programy jsou spíše na okraji či zcela pod ziskovostí. Microsoft stále svůj záběr rozšiřuje, aby měl více potenciálních zdrojů příjmů, zatím je ale z hlediska zisků skutečně jen firmou pár produktů. Spousta těchto produktů má šanci uspět v budoucnu, u řady jiných to ale zatím na rychlý obrat k lepšímu moc nevypadá.

Odstavec, který přitáhl ve zprávě největší pozornost, je věnován hrozbám pro obchodní model Microsoftu. Je v něm popisován rostoucí vliv Open Source programů, jejichž popularizace je významnou výzvou pro obchodní model firmy. Microsoft rovněž upozorňuje na rostoucí oblíbenost Open Source na úrovni vlád, kde roste počet zemí dávající přednost Open Source. Tento stav se snaží Microsoft zvrátit pomocí přístupu vládních úřadů ke zdrojovému kódu Windows. Přístup již získalo Rusko a také Velká Británie. Zatímco v běžných podnicích dokáže Microsoft velmi dobře přesvědčovat a Open Source teprve správné obchodní postupy vytváří, na úrovni vlád, tedy tam, kde hrají roli více politické otázky, musí Microsoft bojovat proti do značné míry politicky orientovanému Open Source jeho zbraněmi.

Dalšími výraznými vlivy, které mohou ohrozit příjmy Microsoftu jsou soudní výlohy a případné sankce nařízené soudem. Microsoft má poměrně úspěšnou statistiku, co se týče soudních sporů, řada z nich se ale velmi dlouho táhne a i když jsou zdánlivě ukončeny, najde se vždy nějaká skulinka k jejich novému otevření. Ani do budoucna se nedá předpokládat, že by Microsoft čelil méně soudům, důvod se prostě vždycky najde.

Zmínit lze ještě hrozící pokles v nákupech softwaru obecně, kdy kvůli menším prodejům počítačů klesají i počty prodávaných programů. Dále tu jsou hrozící změny daňových zákonů ve světě, stejně jako jiné změny ve světovém měřítku, hrozeb je prostě mnohem více.

Uvedená část zprávy pro Komisi cenných papírů tam je především pro obhajobu případných odchylek od plánovaných zisků. Pochopitelně je v této části Microsoft hodně katastrofický, aby případně mohl tvrdit „my jsme to říkali“. Open Source je zde jen jednou hrozbou z mnoha, nicméně hrozbou, která je uvedena. Pokud Microsoft varuje, že případně bude muset snížit ceny, je to pochopitelně varováním pro jeho akcionáře, kterým jde hlavně o stroj na peníze v plných obrátkách. Navíc se skutečně jedná jen o možnost, nikoli jasný fakt, na který se můžeme třeba těšit.

Diskuze (68) Další článek: NVidia se zase kamarádí s Microsoftem ohledně XBoxu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,