Microsoft Office | Chrome OS | Chromebooky

Microsoft v září ukončí podporu aplikací Office na Chromeboocích. Chce dostat lidi na Office.com

Chromebooky si sice nejlépe rozumí s aplikacemi G Suite od Googlu, ale provozovat na nich lze i další programy, včetně Microsoft Office. Microsoft se však v září chystá ukončit podporu svých aplikací pro Android v systému Chrome OS.

Již koncem června tohoto roku se objevily zprávy, že Microsoft patrně plánuje přesunout uživatele Office na Chromeboocích na web. Někteří uživatelé Chromebooků totiž spatřili v aplikaci zprávy, které to naznačovaly.

Místo aplikace web

Klíčovou informací je skutečnost, že Microsoft nenechává majitele Chromebooků bez oblíbeného kancelářského balíku, ale zbavuje se pouze verze, kterou je možné stáhnout a nainstalovat z Obchodu Google Play.

Místo aplikací pro Android bude Microsoft nabízet Office pouze prostřednictvím webových aplikací. Oznámení o této změně se zobrazilo některým uživatelům, kteří na svých Chromeboocích používají aplikaci pro Android, přičemž Microsoft doslova uvádí, že tuto aplikaci v systému Chrome OS „již nepodporuje“.

Microsoft v září ukončí podporu aplikací Office na Chromeboocích 
Microsoft v září ukončí podporu aplikací Office na Chromeboocích

„Přejděte na Office.com. Tuto verzi aplikace Office již nepodporujeme ani neaktualizujeme. Chcete-li na tomto zařízení získat nejlepší a nejaktuálnější zkušenost, přejděte na Office.com,“ hlásí dialogové okno.

Lepší zážitek? Jak pro koho

Tisková mluvčí potvrdila, že firma od 18. září zcela ukončí podporu a uživatelé budou muset používat webové Office.com a Outlook.com. Aplikace Office pro Android budou existovat i nadále – pouze přestanou fungovat na Chromeboocích.

Microsoft tento krok vysvětluje snahou poskytnout zákazníkům se zařízeními s operačním systémem Chrome OS co nejoptimálnější prostředí a přístup k dalším prémiovým funkcím. „Zákazníci se budou muset přihlásit pomocí svého osobního účtu Microsoft nebo účtu spojeného s předplatným služby Microsoft 365,“ uvádí v oficiálním prohlášení.

Na první pohled to vypadá jako „win-win“ situace, avšak opak patrně bude pravdou. Jak podotýká magazín About Chromebooks, webová verze aplikace Office na Chromeboocích není v současné době příliš dobrá, zejména proto, že nefunguje v offline režimu.

Diskuze (28) Další článek: Tajemný klient společnosti Collins Aerospace si objednal technologie pro soukromou vesmírnou stanici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,