Microsoft v soudní síni, den první

K nejvážnějším a zřejmě těžko vyvratitelným obviněním Microsoftu patří "pakt" s America Online směřující k vytlačení Netscape z trhu. Stahují se nad počítačovým gigantem mračna?
Ne, nejsme bohužel ve washingtonské soudní síni, kde probíhá historické soudní přelíčení s formou Microsoft; jediné, co mohu přinést, jsou zprostředkované a okomentované zprávy. Ale i tak to vypadá, že drama v soudní síni stojí za to.

Zřejmě nejdůležitějším svědectvím prvního dne je kauza "America Online". Tento světově největší poskytovatel internetových služeb (14 miliónů klientů!) byl údajně pod silným nátlakem Microsoftu, aby se stal jeho zbraní proti Netscape, tj. aby začal nabízet Internet Explorer a optimalizovat své služby pro něj a potlačovat tyto činnosti pro Netscape Navigator. Microsoft údajně nabízel AOLu nemalé sumy za to, že to provede (není jasné, zda to AOL přijala). Další kroky Microsoftu sloužící k vytěsnění Netscape byly: přesvědčování finančních analytiků, že firma Netscape nemá komerční budoucnost; snaha o speciální smlouvu s Netscape, aby nevytvářela prohlížeč pro jiné platformy než Windows (neuskutečnilo se), snaha o odejmutí distribučních kanálů firmy Netscape. Microsoft se hájí tím, že především již na začátku "války browserů" veřejně vyhlásil svůj záměr stát se dominující firmou na tomto poli, a že soupeřil "agresívně, ale čestně"; žaloba tvrdí, že se dopouštěl "predátorské, ničivé činnosti". Bill Gates sám u soudu nebyl (svědčí další vysocí představitelé firmy), nicméně u soudu byly pouštěny videozáznamy z jeho předchozích výpovědí. Mimochodem, u soudu je zatím skoro 1300 (!) důkazních svědectví, od různých e-mailových útržků až po mnohahodinové záznamy.

Živě komentuje: konkurenční boj může nabývat hodně podob a žádná zde popsaná není sama o sobě nelegální - vždyť to se děje dnes a denně všude na světě. Nicméně, bude zřejmě klíčové Microsoftu prokázat, zda se dopouštěl zneužívání svého monopolu v oblasti Windows k vítězství ve válce browserů. Znamená to, jestli např. neříkal hardwarovým firmám "když budete prodávat Navigator, nedostanete smlouvu na prodej Windows". Zajímavé je, že soud teprve musí rozhodout, zda Microsoft má faktický monopol v oblasti operačních systémů, resp. zda jej měl v relevantní době. Devadesát procent trhu ještě stále není monopol; v té době zde byla OS/2 a taky například Linux, i když to byly systémy, které uživatel přijímal daleko hůře než Windows.

Váš názor Další článek: Systémová integrace na Slovensku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,