Prohlížeče | Windows 10 | Edge

Microsoft v nových sestavení Windows začal odstraňovat starý Edge. Konec se blíží

Microsoft již několik měsíců testuje betaverzi nového prohlížeče Edge a tak bylo jen otázkou času, kdy začne pracovat na odstranění předchozí generace z Windows. Jak to vypadá, ten čas nastal nyní – nejnovější verze pro Insidery již připravuje první kroky.

Nová generace Edge je prozatím dostupná pouze v rámci betaverze a na vydání první „finální" se teprve čeká. Microsoft ale nelení a nedávno jej vydal jak pro macOS, tak i Windows 7. Doposud bylo přitom nepředstavitelné, že by Edge zamířil na jiný systém, než je Windows 10. To je nyní možné až díky tomu, že Microsoft přešel na Chromium, na které je postavený i Chrome.

A podle Rafaela Rivery, který často sleduje změny ve Windows 10 a odhalil některé chystané funkce dříve, než je Microsoft oznámil, nyní začal v nejnovějších sestaveních pro Insidery pracovat na skrývání Edge. Prozatím tak nepůjde zcela o jeho odstranění, ale pouhé zneviditelnění.

Bude následovat i Internet Explorer?

Vše totiž nasvědčuje tomu, že jakmile bude v systému nainstalovaná nová verze Edge postavená na Chromiu, stará se skryje ze seznamu aplikací a nebude tak pro uživatele běžně dostupná. Na samotném odstranění Microsoft zajisté také pracuje, je ale nutné vyřešit několik problémů. mezi ně například patří i to, že plno aplikací z Microsoft Store využívá WebView, který je závislý právě na Edgi.

V nejnovějších betaverzích ale získal například podporu zobrazení stránek v režimu Internet Exploreru. Díky tomu je možné si zobrazit stránky, které nejsou dlouhou dobu aktualizované a v normálních prohlížečích nefungují. Díky tomu by tak teoreticky mohl ze systému zmizet prehistorický Internet Explorer.

To je už ale hodně vzdálené sci-fi, samotné skrývání starého Edge totiž Microsoft testuje mezi Windows Insidery v rámci Fast Ringu, kde je aktuálně verze Windows pro příští rok. Je stále sice možné, že se dostane i do podzimní aktualizace, pravděpodobnější ale zůstává, že se dočkáme až právě na jaře. Tento přerod tak bude dlouhý a firma si dává na čas. není se čemu divit, přešlapů s aktualizacemi Windows měla za poslední dobu více než dost.

Nový Edge pojede i na macOS a iOS:

Zdroj: Neowin

Diskuze (19) Další článek: Jedna z největších farmaceutických společností je připravena zahájit klinické testy vakcíny proti HIV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,