Microsoft uvede Unix Media player

Microsoft překvapivě uvede svůj Windows Media Player také pro platformu Unix s názvem Unix Media Player.
Celá řada uživatelů a příznivců Linuxu očekávala tento přehrávač s velkým nadšením, ale naopak i s nevolí. Samotný Microsoft vypuštění tohoto přehrávače dlouhou dobu odkládal a brzdil. Dnes je tomu jinak a Unix Media Player je těsně před uveřejněním. Možná se každý zeptá, proč takový gigant jako Microsoft vyvíjí přehrávač pro konkurenční operační systém. Odpověď je jednoduchá: Microsoft si pomalu, ale jistě buduje svoji technickou a softwarovou základnu na poli digitálního audia. Vše začalo vlastním digitálním audio formátem WMA, který se velmi rychle rozšiřuje nejen mezi internetové komunity, ale také mezi velké obchodní a prodejní firmy. Unix Media Player má v podstatě všechny programové vlastnosti jako Windows Media Player, vzhledem se také nijak neliší. Stojí rovněž za zmínku, že Microsoft se nedávno rozhodoval, pro který OS vytvoří Media Player dříve. Z jistých důvodů to vyhrál Apple Macintosh a Unix přišel na řadu až později. Media Player for Mac také disponuje zajímavou utilitkou – DRM, což je manažer pro správu práv přehrávání. Oba tyto programy samozřejmě podporují formát WMA včetně plné podpory SDMI.

Microsoft také hodlá během 9 měsíců svůj Media Player upravit tak, aby si samotní uživatelé mohli doma ukládat a protipirátsky ošetřit (pomocí DRM) svoje legálně zakoupené či nahrané nahrávky. Další variantou, kterou budou Unix Media Player či Windows Media Player podporovat, bude možnost chráněného uschování vybraných nahrávek na Internetu v tzv. „security-sites“

Samotný Unix/Linux moc vlastních MP3 přehrávačů nemá. Díky Microsoftu tento operační systém získává plnohodnotný digitální přehrávač s plnou podporou MP3,WMA, WAV a několika dalších video formátů. Podle mě jde o zdařilý kousek ze strany Microsoftu a vřele tento přehrávač pro platformu UNIX doporučuji. Pokud o něj máte zájem, je možné získat další informace přímo na stránkách Microsoftu.

Diskuze (25) Další článek: Gates v Davosu: nechceme být mediální společností

Témata článku: , , , , , , , ,