Microsoft uvádí domácí Ofísek

Společnost Microsoft se vytáhla před uvedením Windows 2000 další perličkou - Works Suite 2000, kompletní softwarové řešení pro domácnost.
Před zhruba půl rokem jsem tehdy ještě v jiném konkurenčním periodiku psal recenzi na MS Works 4.5 a nadpis zněl "Když není na Office", což je přesně to, co by si zasloužil i tento článek. Když není na Office, sáhněte po Works Suite 2000. Nic se v podstatě nezměnilo, ale i přesto je pohled na tuto novou sadů nástrojů žádaným aktem.

Jedná se o sadu spíše jednodušších programů pro domácnost - ovšem Works Suite 2000 si dělá ambice daleko nižší, než jeho zavalitější sestřička - MS Office 2000. Sestává z několika programů - Works 2000, Word 2000, Encarta Encyclopedia 2000 Standard, Money 2000 Standard, Home Publishing 2000, Expedia Streets & Trips 2000 a Picture It! Express 2000. Předpokládanou cílovou skupinou jsou samozřejmě méně nároční uživatelé, jejichž tvůrčí touhy se pohybují v rozmezí sepsat dopis či žádost, oznámení a podobně, nejvíce jim samozřejmě pomohou přiložené šablony na kdeco. Pro úplnost, vypuštění tohoto produktu na veřejnost Microsoft doprovodil slovy "softwarová knihovna pro celou rodinu za málo peněz". S Works Suite 2000 je pak snadnější vytvářet a upravovat dokumenty za přijatelnou cenu. Tím prubířským kamenem, na kterém Works Suite 2000 fungují, je totiž univerzální Task Launcher, přestože mě nenapadá nejvhodnější překlad. Ve zkratce - vyberete si, co přesně chcete dělat... jaký úkol splnit a Works Suite 2000 samy vyhledají nejvhodnější program, nebudou váhat vás zahrnovat různými průvodci a šablonami na tvorbu co nej nej nej dokumentů - i když toto může lehce sklouznout k univerzálnímu vzhledu všech dokumentů (pokud by se našlo dost lidí, co dávají na rady průvodců).

Skladba dílčích součástí snad ničím nepřekvapí a ani nevyniká - Works 2000 nabízí kalendáře, plánovače nebo adresář, k Wordu 2000 bylo již řečeno dost, jedná se o standardní textový editor, Encarta je multimediální encyklopedie pro pobavení a zábavu, Money 2000 reprezentují seriózní program pro správu účetnictví atd. Zajímavě vypadá program Expedia Streets & Trips 2000, jenž představuje elektronickou mapu se značným pokrytím silnic (předpokládám, že se vztahuje jen na severoamerický kontinent) a konečně Picture It! Express 2000; je to decentně očesaná verze jakéhokoliv produktu pro kreslení a úpravu fotografií.

Co lze dodat, když zjistím, že cena produktu je 109 dolarů? Pokud začíná s prací s počítačem, může uživatel zkusit sáhnout po Works Suite 2000, nicméně jsem přesvědčen, že já mateřskému prsu plných Office pravděpodobně neodrostu, ačkoliv by na mou práci zřejmě Works 2000 stačily. Je to ve zvyku a přesvědčení... a já se nechci převychovat.

Váš názor Další článek: Dva viry od “Microsoftu“ aneb nevěřte všemu...

Témata článku: , , , , , , , , , , ,