Microsoft to s CE myslí vážně

Na konferenci vývojářů pro Windows CE Microsoft poodhalil něco z připravovaných novinek.
Microsoft na konferenci vývojářů pro systém Windows CE představil několik novinek, na které se už dlouho čeká. Není žádným tajemstvím, že se intenzivně pracuje na verzi 3 tohoto „kapesního“ operačního systému (v současnosti je aktuální 2.11). Podle Microsoftu by měla být tím, čím se staly Windows 95 v případě desktopů – všudypřítomné. Nejviditelnějším uplatněním jsou samozřejmě kapesní počítače – s klávesnicí (HPC) i bez ní (PPC), kde v současnosti dominují konkurencti Psion (HPC) a 3Com (fenomenální počítače Palm). V této oblasti už marketingová mašinérie pracuje na plno a i když se současné prodeje dají charakterizovat jako nenaplněná očekávání, některá čísla naznačují lepší časy – pro Microsoft. Na evropském trhu podle údajů Microsoftu předběhly počítače s Windows CE počítače Palm. O americkém trhu se vzhledem k tamější drtivé dominanci počítačů Palm nezmiňuje, ale prodeje tam také rostou.

Mezi nejdůležitější novinky má být u Windows CE pro kapesní počítače zlepšená synchronizace (ActiveSync bude v nové verzi) a především komunikace. Systém by měl také lépe komunikovat – měl by si dokázat vybrat komunikační kanál a tam nastavit maximální možnou rychlost (v současnosti volí minimální). Odstraněny by měly být také současné problémy s kompatibilitou hlavních větví procesorů a tříd Windows CE (PPC/HPC s kombinací procesoru MIPS/SH3). Je však možné, že vzhledem ke vstupu Intelu do tohoto procesorového trhu tu zůstane opět jeden výrobce a kompatibilitu nebude nutné řešit. Intel ostatně ohlásil výrobu nových procesorů pro kapesní počítače, které by měly mít výkon současných Pentií II, takže by ani neoptimalizované aplikace (jak je tomu u Palmů nebo Psionů) neměly mít problémy s rychlostí.

Zatímco v oblasti kapesních počítačů jsou už karty rozdány, větší mlha panuje u mobilních telefonů, tzv. webových televizí, AutoPC a podobných set-top boxů. Microsoft plánuje obsadit všechny tyto oblasti a vážní soupeři nejsou např. u AutoPC. U webových televizí se zdá být situace také téměř rozhodnuta – drtivá většina investic Microsoftu v poslední době šla do kabelových televizních sítí a výrobců těchto zařízení – např. WebTV je vlastněn Microsoftem. Telekomunikační trh nedávno rozčeřila investice 5 mld. USD do telekomunikačního giganta (a velkého producenta telekomunikačních zařízení) AT+T, mnohem více než přetahování evropských telekomů.

Microsoft evidentně vsadil na taktiku ovládnout nejdříve americký a asijský trh s telekomunikační technikou a až zde bude dosažen cíl, zaměří se na Evropu. Evropa je mnohem více telefonní než počítačová (trh mobilních telefonů je jeden z mála, kde má Evropa větší růst než USA) a tomu také nasvědčuje orientace na kapesní počítače, spíše než na mobilní telefony, kam útočí sdružení Symbian, založené na architektuře Epoc32 (kapesní počítače Psion). Jenže vše může být za pár měsíců samozřejmě jinak.

Mobilní komunikace a spotřební elektronika je ale oblast, kam hodlá Microsoft Windows CE v budoucnosti směřovat. Proto už dnes pracuje na tom, aby tento systém byl využit skutečně pro průmyslová zařízení – pro real-time aplikace, kde jsou v současnosti speciálně napsané aplikace pro specifický hardware. Už to nebudou počítače, tak jak je známe. Na druhou stranu se o tomto směřování mluví už dost dlouho a nebude to zřejmě tak jednoduché, jak nás Microsoft přesvědčuje. I kdybyste byli sebevětšími fandy Windows CE, v kardiostimulátorech nebo ABS automobilů byste je zřejmě v současnosti vidět nechtěli.

Proti Windows CE v současnosti zvedá hlavní fronta ze strany evropských společností sdružených v Symbianu, ojedinělé výkřiky Linuxu nelze brát vážně. Stejně tak WAP (standard pro prohlížení webu mobilním telefonem) měl být původně klackem na Microsoft, jenže mu hrozí stejný osud jako u HTML – specifické „browsers extensions“, kde Microsoft prosadil svůj prohlížeč, podobné kroky začíná dělat i v oblasti WAP (standard zde není dosud definován, proto Microsoft protlačuje svoje návrhy).

Microsoft možná nevzbuzuje současnými verzemi Windows CE nadšení některých odborníků, rozhodně však už přesvědčil více než stovku výrobců a armáda vývojářů pro Windows CE se počítá na tisíce.

Jako perlička byla představena také kapesní verze SQL Server for Windows CE a řešení pro připojení k databázím...

Zajímavá informace zazněla také od společnosti Sun – byla oznámena vývojářská verze PersonalJava for Windows CE. Jak budou interpretované programy v Javě na CE rychlé je zatím nejasné, zvlášť když ani plnokrevné programy pro CE rychlostí neoplývají. Mnohem zajímavější je však osud vize Scott McNealyho, který předpovídal javové aplikace v mobilních zařízeních, ledničkách, kávovarech, mobilních telefonech, tedy všude tam, kam se nyní tlačí Epoc32 a především Microsoft se svými Windows CE, zatímco nyní přišel s „nadstavbou“ k Windows CE, která rozhodně nebude fungovat na jednoúčelových zařízeních.

Proto bych přece jenom nepřehlížel dřívější prohlášení Billa Gatese a dalších představitelů Microsoftu – „Windows everywhere“, a nemusí už vůbec jít o Windows.

Váš názor Další článek: Přehrávání zvukových CD se nedaří

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,