Microsoft | Windows 10 | Bing

Microsoft tlačí svůj vyhledávač Bing, co to jde. Nacpe ho i na zamykací obrazovku Windows 10?

Vyhledávač Bing byl představen generálním ředitelem Microsoftu Stevem Ballmerem 28. května 2009 jako náhrada za Live Search. Již více než deset let tedy bojuje o své místo na slunci a ačkoli mu nelze upřít jisté výhody, za dominujícím Googlem stále značně zaostává.

Abychom mohli být konkrétní, vezměme si na pomoc statistiky vyhledávačů dle serveru StatCounter. Podle nich je jednoznačnou jedničkou Google s 92,62% podílem, Bing je sice druhý, ovšem se značným odstupem – z pomyslného koláče ukousl jen 2,51 %.

Bing na zamykací obrazovce?

Microsoft by celkem pochopitelně chtěl zvýšit podíl a hledá cestičky, jak dostat svůj vyhledávač blíže k uživatelům. Zatím poslední pokus v tomto směru zaznamenali uživatelé testovací verze Windows 10 20H1, konkrétně sestavení 18932, které bylo uvolněno ve středu 3. července.

Tato verze přináší novou funkci, spočívající v možnosti umístění vyhledávacího pole Bingu na zamykací systémovou obrazovku. V současné době je však novinka uživatelům skryta a pro přístup k ní je potřeba použít nástroje třetích stran – například Mach2. O nové funkci informoval jako jeden z prvních insider, který na sociální síti Twitter vystupuje pod přezdívkou Albacore.

Takto vypadá příprava na Bing na zamykací obrazovce 
Takto vypadá příprava na Bing na zamykací obrazovce Windows 10

Samotné přidání je jednoduché, následně se vyhledávací pole Bing integruje do levého dolního rohu zamykací obrazovky. Prakticky to má fungovat tak, že uživatel bude mít možnost zahájit vyhledávání ještě před odemknutím počítače. Není však jisté, zda se výsledky zobrazí přímo na zamykací obrazovce, nebo jestli bude nutné následně počítač odemknout (což by nebylo moc logické).

Zatím si můžeme jen představovat

Je zřejmé, že Microsoft chce získat pro svůj vyhledávač více uživatelů, takže ho bude integrovat hlouběji do operačního systému.  Bing je sice výchozím vyhledávacím nástrojem v počítačích se systémem Windows, ale uživatelé si i nadále aktivně vybírají Google.

Přidání Bingu na zamykací obrazovku situaci na poli vyhledávačů pravděpodobně nezmění. Bude však zajímavé sledovat, jak Microsoft tuto novou funkci v následujících měsících zapracuje a jak bude vypadat ve finální verzi, jejíž stabilní sestavení by mělo přijít v prvním pololetí příštího roku.

Diskuze (21) Další článek: Tesla ve druhém čtvrtletí dodala rekordní počet elektromobilů. Pomalu se blíží k hranici 100 tisíc kusů za kvartál

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,