Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Microsoft testuje opravu, která má vyřešit problémy s herním výkonem ve Windows 10

Krátce po vydání kumulativních březnových bezpečnostních aktualizací začala část uživatelů hlásit nejrůznější problémy. Některé trápily nefungující tiskárny, jiní si stěžovali na potíže s výkonem ve hrách. Zatímco problém s tiskárnami byl opraven téměř okamžitě, chyba, jež měla za následek potíže s výkonem, se vyskytovala i po aktualizacích z dubna, května a června.

Uživatelé hlásí například citelný pokles snímkovací frekvence, nežádoucí grafické artefakty a anomálie, zadrhávání, a dokonce i padání her. Microsoft v dubnu poprvé přiznal, že potíže mohou souviset s březnovými aktualizacemi. Na konci měsíce pak vydal pro postižené uživatele opravu.

Problémy s výkonem

Zajímavostí této opravy je, že se nejednalo o aktualizační balíček, šířený obvyklým způsobem přes službu Windows Update. Šlo o aktualizaci na straně serveru, která vzdáleně zakázala chybný kód. Tato aktualizace vyřešila problém s výkonem u „většiny“ postižených uživatelů.

Menší část ale stále hlásila potíže, spočívající v nízké obnovovací frekvenci během hraní her. Dobrou zprávou je, že Microsoft tento problém řádně vyřešil v podobě nové kumulativní aktualizace, vydané pro účastníky kanálu Release Preview v rámci testovacího programu Windows Insider.

Zatím jen pro testery

Microsoft vysvětlil, že po březnové aktualizaci se problémy s výkonem vyskytly pouze u „malé skupiny uživatelů“. Pro ty, kteří jsou v kanálu Release Preview, byl problém v poznámkách k vydání sestavení 19043.1081 (verze 21H1) označen jako vyřešený.

Opravili jsme problém malé podmnožiny uživatelů, u kterých byl po instalaci KB5000842 nebo novějšího systému výkon ve hrách nižší, než se očekávalo,“ uvádí článek na oficiálním blogu Windows. Kromě potíží s výkonem také potvrzuje vyřešení chyby v podobě rozmazaných ikon na hlavním panelu.

Pokud nejste zapojeni do kanálu Release Preview programu Windows Insider, budete si na opravu muset ještě nějaký čas počkat. Microsoft se oficiálně nevyjádřil k tomu, kdy bude záplata uvolněna pro všechny. Podle typického scénáře ji nejprve zveřejní jako volitelnou a/nebo ji vydá v následujícím měsíci v rámci pravidelného záplatovacího úterý.

Diskuze (10) Další článek: TSMC a Foxconn darovaly Tchaj-wanu už 5 milionů vakcín BioNTech. Výroba čipů a iPhonů se nesmí zastavit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,