Microsoft Teams

Microsoft Teams se spouští až dvakrát rychleji a spotřebují jen půlku paměti

  • Firemní Teams byly přepracovány s ohledem na lepší výkon
  • Nový klient spotřebuje až o 50 % méně paměti a je výrazně svižnější
  • Klient bude podporovat přepínání mezi více účty. Testování začíná

Podle šéfa Microsoftu komunikační platformu Teams každý měsíc použije 280 milionů lidí. A tito lidé ocení, že vývojový tým vyprodukoval novou verzi klientu pro Windows, který je výrazně rychlejší. Výrobce to označuje za novou kapitolu pro Microsoft Teams, prý naslouchal uživatelské zpětné vazbě.

Teams byly proto od základu přebudovány. Tohle spolu s dalšími optimalizacemi vyústilo v následující výkonnostní zlepšení:

  • instalace proběhne až 3× rychleji,
  • klient se spouští až 2× rychleji,
  • připojení ke schůzce je až 2× rychlejší,
  • přepínání chatů a kanálů je až 1,7× rychlejší,
  • klient konzumuje až o 50 % méně paměti,
  • klient konzumuje až o 70 % méně místa na úložišti.

S těmito čísly pro Microsoft přišla firma GigaOm. Aby vývojový tým dokázal zlepšit výkon, změnil architekturu. Webový klient vyměnil framework AngularJS za React a používá komponenty prostředí Fluent. Celá aplikace pak neběží v Elektronu, nýbrž ve WebView2.

msft teams novy klient (1).png
Nové firemní Teams už nejsou tak výrazně fialové a mění způsob zobrazení obsahu kanálu

Ovšem pozor, přichází moment zmatení, který nevyhnutelně musel nastat. Starou architekturu používaly Teams pro firmy, nikoli spotřebitelská varianta. Jestli konečně dojde ke sjednocení služby do jediného klientu, Microsoft ani nenaznačuje. Popsané změny se každopádně dotýkají firemního klientu.

Redesign Teams

Současně dojde k redesignu Teams, který nebude dramatický, nýbrž evoluční. Většina těchto novinek do klienta propluje v červnu a některé dokonce až koncem roku. Za jednu z největších změn designérský tým považuje zásah do podoby kanálů. Nová vlákna se už nebudou objevovat ve spodní, nýbrž v horní části.

msft teams novy klient (2).png
Ukázka některých prvků v nový Teams

Přidávání příspěvků do spodní části vyvolávalo dojem chatu, což prý uživatelky a uživatele mátlo. Budete moct vstoupit do vlákna a pak už bude prostředí opět chat připomínat. Tu a tam se prostředí zjednodušilo a tlačítek ubylo. Při prezentování dále uvidíte miniatury publika.

Nové Teams podporují komponenty z Loopu, který nedávno vstoupil do další fáze veřejného testování, takže si jej můžete zkusit i vy. Vizuálně je celé balení vyvedené ve stylu Windows 11. Používá tedy materiál Mica, výrazná fialová ze hlavního prostředí téměř zmizela, šedé plochy v Microsoftu natřeli bílou barvou.


Podle Microsoftu Teams vstupují do nové éry:


Nastavíte si také avatar pro každý chat zvlášť, budete-li chtít. Zvolíte si i vlastní barvu pro bubliny v chatu. Koncem roku přibudou tapety. Z praktického hlediska bude velkou změnu podpora více účtů najednou, takže se už nebudete muset odhlašovat a přihlašovat. Počítá se také s nasazením Copilotu, který např. shrne obsah schůzky.

Konečná verze nového klientu Microsoft Teams dorazí ve druhé polovině roku 2023. Pokud ovšem firmy chtějí, mohou ho začít testovat. Verze pro Windows je již k dispozici, na macOS se dostane ve druhé polovině roku.

Zdroje: Microsoft Design | Microsoft Teams | Microsoft Teams Blog (1, 2)

Diskuze (23) Další článek: Microsoft Loop je Office pro 21. století. Pracujete v týmu a na všechny dokumenty stačí jedna aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,