Microsoft Surface: počítač příštího desetiletí

Microsoft představil prototyp počítače. Žádná myš, žádná klávesnice. Jen dotykový displej a Windows Vista.

Na pohled obyčejný stolek. Na ten druhý již méně. Futuristický počítač. Funkční prototyp možného vývoje domácích počítačů na začátku příštího desetiletí. Po pěti letech příprav, návrhů a vývoje a pětaosmdesáti ručně vyrobených prototypech představil Microsoft v minulém týdnu konkrétní produkt svého snažení skrytého pod kódovým označením Milan / PlayTable, počítač Microsoft Surface.

Návrhář Allan Hat vyrazil v lednu 2003 do obchodu IKEA, kde se rozhodl pořídit základ úplně prvního prototypu. Bleděmodrý švédský strojek tehdy posloužil jako základ prvního prototypu zvaného Table 1. Ten nebyl od dnešní podoby technicky příli vzdálen. Hat vyřízl v desce stolu díru, osadil ji dotykovým displejem a kamerami a T1 (Nepřipomíná vám to něco?) byl na světě. Vývoj Surface má na starosti divize Zábavy a zábavních zařízení.

Stoleček akorát do obýváku

Už letos se má prodávat

Již v roce 2005 Microsoft pro PlayTable vypracoval obchodní model a seznal, že přístroj je tak drahý, že bude dostupný jen nejmajetnějším zákazníkům a velkým firmám. Cena zařízení se dnes pohybuje mezi pěti a deseti tisíci dolary, Microsoft by ji však rád „během tří až pěti let“ snížil. Bill Gates se přiznal, že v současnosti ani on žádný Surface ve svém domě nemá. Ne, že by snad na jeho pořízení neměl, ale i jeho dříve vzorová a ukázková digitální domácnost prý potřebuje komplexní úpravy softwaru, proto si Surface zatím nepořizuje.

 Aby se mohl Surface stát seriovým výrobkem, musí se nejprve uplatnit v nějakém prostoru na současném trhu. Od posledního prototypu na linky továren a kanceláře manažerů nadnárodních korporací nemusí být zas tak daleko, jak se možná zdá. Podle Billa Gatese by se Surface měl dokázat prosadit ještě v tomto roce.

Vizualizace odezvy dotyku

To je ono

Před představením sliboval Microsoft ukázat zařízení, které v práci s počítačem bude znamenat úplně stejnou revoluci, jakou přinesla před skoro třemi desítkami let počítačová myš. Podle slov Steva Ballmera „vytváří Microsoft nové možnosti interakce člověka a techniky. Cítíme, že máme před sebou multimiliardový byznys. Práce na Surface (povrchu) bude jistě převažovat.“ Pokud za něčím cítí peníze Microsoft, je již dobrou tradicí uvěřit mu. Ale co je vlastně celý slavný Surface za zázrak?

Plánování trasy

Jde o počítač vestavěný do designově moderního stolu. Deska stolu je zobrazovacím zařízením reagujícím na dotyky. Současný model disponuje třicetipalcovým zobrazovačem, který je schopen zpracovávat ne jeden, či dva simultánní doteky, ale rovnou „několik tuctů“. Plocha stolu je dále vybavena sadou pěti infračervených kamer, které identifikují objekty, jež uživatel na stůl položí. Ptáte-li se, proč něco pokládat na displej počítače, potom doporučuji zhlédnout toto video.

Uvidíte v něm, že systém je s jejich pomocí schopen rozeznávat na pracovní plochu položené objekty a automaticky například provádět synchronizaci PDA, nahrávat hudbu do osobního přehrávače či stahovat fotografie z digitálního fotoaparátu. Podle plánů Microsoftu by měl být schopen na postavené lahvi vína vyhledat čárový kód a na jeho základě z internetu stáhnout a zobrazit informace o tomto nápoji.

Veškerá interakce s uživatelem probíhá v moderním, atraktivním, hravém rozhraní. Zajišťují ji Windows Vista běžící (kromě multidotykového displeje a sady kamer) na již relativně normálním počítači. Pohon posledního prototypu zajišťuje třígigahertzové Pentium 4 a dva gigabajty operační paměti. Žádná fotografie nedokáže Surface popsat dostatečně, nedokáže vyvolat tu správnou směs údivu a nadšení. Nejčastější reakce po skončení videa je prostá variace na téma: „Kde a za kolik?“

Je libo drink?

Kasína, hotelové haly i prodejny mobilního operátora

Pro ty, jimž se nechce poměrně velké video stahovat, případně mají problémy s přehráním souborů Windows Media zmíním jen několik schopností PlayTable. Počítač nemá žádnou myš a klávesnici, ačkoli nepochybuji, že půjdou připojit a používat. Veškeré uživatelské vstupy zajišťuje dotykový displej. Na něm je možno provádět řadu činností. Zvětšení fotografie provede uživatel prostým uchopením dvou jejích rohů a roztažením. V ručním kreslení neomezuje nic, je jen třeba vybrat požadovaný nástroj a barvičku. Přitom není vstup v jednom okamžiku omezen na jednu osobu.

Nebo snad trochu hudby?

První komerční uplatnění najde Surface v síti kasin Harrah`s, dále v hotelech Sheraton a Westin, u výrobce hracích automatů IGT a ve značkových obchodech amerického T-Mobilu. Doveze je T-Mobile i do obchodů v Česku?

Každý z jmenovaných partnerů by měl první vzorky obdržet již v listopadu. Nástup těchto počítačů má v čemsi kopírovat nástup například plazmových obrazovek. I ty byly zpočátku doménou firem, majetných a zdobily jen stánky na výstavištích a jiné firemní prezentace. Postupně však jejich cena klesla tak, že umožnila rozšíření mezi běžnou populaci.

A co takhle vybrat si telefon na základě srovnání parametrů?

Podle viceprezidenta sítě Sheraton Hoyta Harpera zapadá Surface přesně do plánů jeho firmy proměnit hotelové vstupní haly, kde budou počítače umístěny, z míst, jimiž lidé prochází, na místa, kam lidé směřují. To podle něj stojí i za dosud značně vysokou cenu. Nadšení Tima Stanleyho, CIO kasin Harrah`s je již menší. Než tyto stroje nasadí, chce mít prověřeno, že jsou schopny nasazení na veřejností přežít, že jsou zkrátka dostatečně trvanlivé a odolné. Stanley se v nadsázce ptá: „Umístím-li jeden do nočního klubu, bude se na něm moci tancovat? Vydrží?“

Zdroj: CNet News [1, 2, 3, 4], DailyTech, All about Microsoft

Diskuze (141) Další článek: Nové chladiče: radost pro sběrače barevných kovů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,