Microsoft stáhl svoji účast na slyšení u Evropské komise

Microsoft bojuje o téměř miliardovou pokutu, kterou mu udělila Evropská komise. Další kolo se mohlo odehrát již za dva týdny, společnost totiž požádala o slyšení přímo na půdě Komise.

Microsoft se dostává do střetu s mocí pravidelně již od počátku devadesátých let. Zatímco americké a evropské úřady společnost viní především z nekalé obchodní soutěže v souvislosti s nabízením operačního systému včetně webového prohlížeče, resp. multimediálního přehrávače, Microsoft si podobné útoky vysvětluje spíše tak, že se jedná buď o nepochopení současného modelu moderního operačního systému, nebo rovnou o útoky ze strany konkurence, která se nechce spokojit s jeho úspěchy. Tak to vidí alespoň viceprezident´Dave Heiner na blogu Microsoft on the Issues.

Poslední velký spor dnes leží na stole eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové. Dobře jej už ze Živě.cz znáte – při iniciovala Opera Software, která se bouří proti neadekvátnímu konkurenčnímu zvýhodnění Internet Exploreru, který je již od druhé poloviny devadesátých let minulého století integrální součástí Windows.

Microsoft se brání a Heiner oponuje skutečností, že o kauze IE již mnohokrát rozhodly americké soudy a úřady, Microsoft se přizpůsobil a především konkurenční Firefox vykazuje natolik slušný tržní podíl, že o jakémsi znevýhodňování nemůže být řeč. Rázem také dodal, že Windows 7 již přijde s možností odinstalace IE a dalších programů Microsoftu, systém tedy bude zcela kompatibilní s evropským právem.

Přesto všechno na začátku roku EK rozhodla v neprospěch Microsoftu a požadovala po něm tučné „odškodné“ pro evropské daňové poplatníky ve výši 899 milionů eur. Microsoft samozřejmě nesouhlasil a snažil se využít všech obranných prostředků včetně práva slyšení přímo v bruselské budově Evropské komise. Slyšení se mělo konat již za čtrnáct dní 3 - 5. června a Microsoft předpokládal, že se ho zúčastní nejen jeho vysocí představitelé, ale také protistrana, představitelé národních hospodářských politik členských zemí EU a další.

Včera však domluvenou schůzku Microsoft náhle odvolal. Na vině je prý konference ICN v Zurychu, která probíhá ve stejném termínu a která vzhledem ke svému zaměření na legislativu obchodních soutěží přiláká do Švýcarska ty evropské představitele, kteří by se jinak mohli účastnit velkého slyšení Microsoftu.

Microsoft tedy zažádal o nový termín, Komise mu ale už nevyhověla, jelikož prý podle Heinera nebyla schopna zajistit v náhradním termínu příslušnou místnost pro slyšení. Otázkou zůstává, jak se bude v tomto světle vyvíjet kauza dál – jestli Microsoft nakonec bude vyslyšen, případně mu absence v Bruselu uškodí a v důsledku se nevyhne tučné pokutě. Evropští představitelé již ostatně potvrdili, že by měl Microsoft své snahy o náhradní termín stáhnout.

Evropská komise má zatím našlápnuto dobře, do svých obchodně-soutěžních sítí totiž v poslední době chytla hned dvě velké ryby – vedle evergreenu jménem Microsoft i procesorového hegemona Intel, který by měl za porušování pravidel hospodářské soutěže zaplatit dokonce pohádkových 1,06 miliardy eur.

Skutečně nebyla Komise Microsoftu schopna umožnit evropskou legislativou garantované právo na slyšení v náhradním termínu? Zvláště když po něm požaduje nadstandardní částku bezmála 900 milionů eur? Zaslouží si to Microsoft, nebo si chce Evropa jen uždíbnout část jeho bohatství? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem.

Diskuze (85) Další článek: The Pirate Bay: Podjatý soudce ověřoval práci podjatého kolegy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,