Microsoft | Windows 10 | Streamované hraní

Microsoft šlape do streamovaného hraní. Project xCloud poběží i na Windows 10 s čipy ARM

Project xCloud je služba pro streamované hraní, kterou připravuje Microsoft. V budoucnu má konkurovat službám jako je Google Stadia nebo GeForce Now, ale zatím je ve stavu vývoje. Postupně se však dozvídáme další informace o tom, jak bude služba dostupná a na čem všem by měla fungovat. 

Hraní z cloudu ve Windows i na Androidu

Ukázková testovací verze služby xCloud byla  představena už v říjnu. Od té doby se dá testovat na zařízeních s operačním systémem Android. Microsoft přislíbil, že pochopitelně přijde možnost hrát také ve Windows 10. Aktuálně se ale ze strany Qualcommu dozvídáme, že spolupracuje s Microsoftem na podpoře xCloudu také na zařízeních s Windows 10 běžících na procesorech ARM.

To by dále rozšířilo využitelnost, a to i na tabletech s Windows, kterých se nyní čeká větší ofenziva. Sám Microsoft u jednoho ze svých nových počítačů Surface ukázal, že procesor ARM už není pro Windows 10 překážkou a v systému pak mohou běžet i x86 aplikace (byť zatím jen 32bitové). 

Na platformu xCloud mezitím postupně přibývají další hry. Zatím je jich jen několik desítky, ale stále přibývají. Najdeme mezi nimi třeba i DayZ, Forza Horizon 4, Madden NFL 20, Just Cause 4: Reloaded,  Teken 7 a další. Do budoucna tedy platforma vypadá slibně.

Microsoft zatím neprozradil, kdy má v plánu spustit xCloud v plné verzi. Už ale víme, že se služba stane součástí současného předplatného Xbox Game Pass. To funguje tak, že má hráč přístup k instalačním souborům her a během předplatného může kteroukoli nainstalovat a hrát. Když bude mít dostatečně rychlou internetovou přípojku, bude moci využít xCloud a obejde se bez zdlouhavé instalace, záboru místa na disku a hlavně mu bude i na nejnovější hry stačit základní notebook. Klidně s ARM procesorem.  

Diskuze (9) Další článek: Qualcomm a Niantic slibují konečně funkční brýle pro rozšířenou realitu. Uvnitř poběží Snapdragon XR2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,