Microsoft shledám vinným, rozsudek ale stále v nedohlednu

Probíhající soud s Microsoftem zažil jeden z mezníků. Ve zprávě předcházející rozsudku byl Microsoft shledán vinným.
Probíhající soud s Microsoftem zažil jeden z mezníků. Ve zprávě předcházející rozsudku byl Microsoft shledán vinným, že udržoval svůj monopol protikonkurečním jednáním a porušil antitrustový zákon začleněním Internet Exploreru do operačního systému Windows. Zatím není stále jasné, jaký bude konečný rozsudek pro Microsoft, jestli jím bude státní dohled nebo rozbití Microsoftu do několika samostatných společností. Jasné je zatím jen jedno: ať bude rozsudek jakýkoli, Microsoft se proti němu odvolá. Soudní spor se tak může táhnout ještě několik měsíců neřkuli roků, mezitím může být situace na trhu zcela jiná, podobně jako se liší od doby, kdy byl celý soudní spor nastartován.

Na počátku sporu stojí začlenění Internet Exploreru do Windows 98, čímž bylo omezeno šíření Netscape Navigatoru. Časem byl Netscape prodán AOL a tím se situace trochu změnila, podle rozhodnutí soudu ale Microsoft v tomto bodě postupoval nezákonně a prý poškozoval uživatele. Druhým bodem, na který se soudce Jackson zaměřil, bylo umělé vytváření nekompatibility v oblasti Javy, kde Microsoft podle soudu cíleně vytvářel nekompatibility a omezoval vytváření platformově nezávislých javových aplikací.

Celý případ bude ještě dlouhou dobu v rukách právníků, kteří budou spor pomalu posouvat kupředu. Šance na mimosoudní vyrovnání jsou malé vzhledem k tomu, že poslední víkend byla právě jednání předcházející oznámení soudu neúspěšná. Co se týče koncových zákazníků, ti reálné výsledky soudu pocítí opravdu až za dlouhou dobu.

Plný text prohlášení si můžete přečíst zde.

Diskuze (26) Další článek: Computer 6/00

Témata článku: , , , , , , , , , ,