Microsoft seškrtává vlastnosti Longhornu, další verze Windows

Unikátní připravovaný databázový souborový systém Longhornu je seškrtán, meziverze Windows XP se ruší, vše je pro urychlení dokončení Longhornu, který by se měl objevit v roce 2006.

V aktuálním chystaném čísle Business Weeku je citováno několik interních e-mailů v rámci Microsoftu, jejichž platnost byla potvrzena. Týkají se budoucnosti Longhornu a chystané strategie Microsoftu ohledně Windows XP.

Už dříve zazněly z Microsoftu hlasy, že Longhorn se dostává nyní do fáze, kdy je čas začít dotahovat jen ty věci, o kterých se přesně ví, jak se udělají, a ty ostatní ze soupisky vlastností vyřadit. Vice-President Microsoftu Joe Peterson napsal svým podřízeným zprávu v podobném duchu "budeme dělat méně věcí, ale zato dobře". V rámci Longhornu se toto chystané omezení dotkne zejména připravovaného databázového systému, který jsme mohli ochutnat již v ranné vývojářské alfaverzi. Tento souborový systém se má v konečném Longhornu omezit pouze na lokální počítač a nebude se týkat souborů na sdílených síťových discích. Tím se ale tento databázový systém značně izoluje a vzhledem k čím dál většímu důrazu na síťové zdroje a umísťování souborů na síťové disky i v menších týmech či domácnostech je toto rozhodnutí téměř smrtí pro samotný databázový systém. Ten tak bude odsouzen do role zajímavého katalogu lokálních souborů, uživatelé jej ale budou brát jako další systém ukládání souborů, který se musí naučit a řada raději zůstane u jednoho společného byť omezenějšího systému pro lokální i síťové zdroje.

V půlce dubna navíc bude další setkání vývojářů, kde se bude rozhodovat, co dalšího se z Longhornu vyškrtne. Změnou, ale spíše vítanou, je kompatibilita připravovaného Office pro Longhorn i se staršími systémy. Office pro Longhorn měl původně výrazně spoléhat na databázový souborový systém, vzhledem k jeho nevyužitelnosti pro síťové zdroje ale bude muset umět pracovat i se starším systémem a tak bude zpětně kompatibilní.

Již dříve jsme také informovali, že letos betu Longhornu neuvidíme, tyto informace potvrzuje nyní zpráva, že beta Longhornu by měla být až příští rok v únoru.

S vyšším důrazem na Longhorn souvisí i strategie udržování Windows XP po následující období. Výrazný mezník bude představovat chystaný Service Pack 2, který přinese do systému řadu nových funkcí a nebude se jednat jen o kolekci posledních záplat. S tím souvisí i projekt Windows XP Reloaded. Nejedná se ale o nějakou další verzi Windows XP ve stylu Windows 98 SE, jde o marketingovou kampaň startující po uvedení SP2, ve které chce Microsoft zdůraznit, že nový opravený systém Windows XP je velmi vzdálen původním Windows XP z roku 2001 a jedná se o téměř novou verzi operačního systému s vyšší bezpečností a lepší práci s multimédii. Meziverze Windows XP se objeví jen pro dodavatele počítačů jako Windows XP Premium a bude obsahovat Windows XP spolu s novým Media Playerem, který bude mít už přímo v sobě napojení na připravovaný obchod Microsoftu s hudbou podobně jako to Apple nabízí u svého iTunes. Nový Media Player ale bude dostupný každému stejně jako ty současné verze, nebude nutné platit za nějaká další Windows XP.

Longhorn tedy bude dle všeho chudší, jeho vyřazené vlastnosti budou přesunuty do další verze Windows s označením Blackcomb. Podobný osud ale potkával velmi často i předchozí verze Windows. Že bychom ho začali nyní označovat spíše jako Shorthorn?

Diskuze (105) Další článek: Ochrana hry Painkiller poškozuje zákazníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,