Microsoft se oficiálně omlouvá za výpadek, ... a jde k zemi znovu

Nebyl to hack, zřejmě ale bude mít Microsoft o jednoho zaměstnance méně.
Po rozchození sítě a opětovném uvedení serverů do provozu vydal Microsoft následující tiskové prohlášení.

V 18:30 večer pacifického času (0:30 našeho času) technik Microsoftu změnil konfiguraci routerů na okraji DNS sítě Microsoftu. Špatná změna konfigurace omezila komunikaci mezi DNS servery na Internetu a DNS servery v Microsoftu. Tato omezená komunikace způsobila nedostupnost mnoha serverů Microsoftu (i když nadále běžely) po dobu noci a následujícího dne.

Byla to chyba obsluhy a nikoli chyba produktů Microsoftu nebo jiného výrobce. Microsoft lituje nepříjemností, které vznikly zákazníkům v důsledku této chyby.

Zhruba v 17 hodin odpoledne pacifického času dalšího dne Microsoft odstranil změny na konfiguraci routeru a okamžitě se situace na DNS síti zlepšila.

Výpadek tedy trval 22,5 hodin, kdy technikům zabralo hledání možné příčiny. Je hodně nebo málo? Určitě by bylo zajímavé číst záznam rozhovorů techniků, když hledali možný problém, změnit zpět konfiguraci routeru zcela jistě dvacet hodin nezabralo.

Po dnu klidu, kdy servery Microsoftu jely spolehlivě, se to ale bohužel spustilo nanovo, opět jsou hlášeny výpadky spojení s Microsoftem. Občas nám některé servery vypadnou (chvíli večer nebyl k dispozici Hotmail), ale jistě se po zkušenostech s předchozím výpadkem vše rychle vrátí do normálního provozu.

Aktuální informace: tento druhý výpadek byl již způsoben skutečně DoS útokem na routery Microsoftu, nikoli technickou chybou.

Diskuze (11) Další článek: Computer 1/01

Témata článku: , , , , , ,