Chrome | Edge

Microsoft se chlubí: Edge má na Androidu a iOS lepší hodnocení než Chrome

Válka webových prohlížečů panuje nejen v prostředí desktopových Windows, ale i na mobilních operačních systémech Android a iOS. Microsoft Edge sice ani zde není nejpopulárnější, nicméně boduje v hodnocení uživatelů, kde překonal konkurenční Google Chrome. Vishnu Nath se tím pochlubil na Twitteru.

Na obou mobilních platformách mohou uživatelé hodnotit aplikace jednou až pěti hvězdičkami. Z těchto hodnocení se následně počítá průměrná známka. Zatímco v Obchodě Google Play, který je oficiálním repozitářem aplikací pro OS Android, Chrome známku 4,3, Microsoft Edge je hodnocen známkou 4,4.

Další konkurenti Firefox a Opera mají také průměrnou známku 4,4. Můžeme tedy konstatovat, že Edge je na Androidu nyní jedním z nejlépe hodnocených prohlížečů.

Na „jablíčkové platformě“ iOS je rozdíl v uživatelských hodnoceních ještě větší. Microsoft Edge má průměrnou známku 4,2, kdežto hodnocení Google Chrome se potácí na hranici průměrnosti – konkrétně mluvíme o známce 3,7.

Počet instalací obou prohlížečů se však o několik řádů liší. Na Androidu má Chrome více než miliardu instalací, což je do značné míry dáno i tím, že tento program bývá předinstalovaný jako součást základní softwarové výbavy na telefonech mnoha značek. Proti tomu počet instalací Microsoft Edge překonal v červenci tohoto roku hranici pěti milionů.

Na základě těchto dat se dá poměrně spolehlivě tvrdit, že Edge hodnotí uživatelé obou platforem lépe než Google Chrome, byť v případě Androidu se jedná o nevelký rozdíl. Naznačuje to, že redmondský gigant vsadil na správnou kartu a vylepšuje svůj prohlížeč funkcemi, které uživatelé nejvíce potřebují.

Připomeňme, že prohlížeč Edge byl původně vydán exkluzivně pouze pro Windows 10, ale Microsoft ho postupně uvolnil i pro další operační systémy. Na Androidu bojuje o přízeň uživatelů od listopadu 2017, pro iOS byl uvolněn v prosinci téhož roku.

Microsoft se tak po opuštění vlastního mobilního operačního systému snaží prosadit v tomto segmentu alespoň svými aplikacemi, což se mu – přinejmenším s ohledem na počty stažení a průměrné známky z uživatelských hodnocení – docela daří.

Mohlo by vás zajímat: Týden Živě: Novinky v Poznámkovém bloku, kauza Google a hladový Chrome.

Diskuze (28) Další článek: Jak dlouhá je nejdelší procházka po Mezinárodní vesmírné stanici? Podívejte se

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,