Microsoft prý začal pracovat na linuxových verzích aplikací

Bude tedy někdy Microsoft Office pro Linux? Zatím to upřímně nehrozí.
Podle serveru WinInformant začal Microsoft pracovat na převodu svých aplikací na platformu Linux. Tyto informace pocházejí od vývojáře firmy Mainsoft, která vyrábí rozhraní MainWin pro převod windowsových aplikací do světa Unixu. MainWin slouží pro překlad volání Win32 API do unixových knihoven. Aplikace napsané pro Windows by tak měly bez problémů běhat i třeba na Linuxu. V současné době se Microsoft snaží ve spolupráci s Mainsoftem toto zajistit co nejlépe, protože řada proprietárních vychytávek Microsoftu přes MainWin jednoduše neprojde. Pomocí MainWin byl již dříve převeden Internet Explorer na Unix a nyní se pracuje na aktualizaci této unixové verze a také na unixové verzi Windows Media Playeru 6.3, který je kromě Windows i na platformě Solaris.

Pokud si necháte vypsat u Microsoftu nabídku zaměstnání pro Linux, přesněji nabídek obsahujících slovo Linux, dostanete 16 pozic. To také vypovídá o důrazu Microsoftu na svět Linuxu. Mainsoft má k dispozici zdrojové kódy Windows NT 4.0 a Windows 2000 a pochopitelně je intenzivně využívá. Proto by jeho snahy mohly být úspěšné.

Znamená to, že bude Microsoft Office i pro Linux? Zatím určitě ne. Pokud něco, tak v současnosti maximálně probíhají testy a analýzy toho, co bude třeba připravit. V Mainsoftu ještě ve Wordu pro Linux dokumenty nepíší. Jde tedy spíše o nastínění směru a průzkum terénu. I v případě, že nakonec z toho nic nebude, to pochopitelně bude z hlediska analýzy užitečné.

Obecně se dá ale říci, že představa další mezivrstvy mezi aplikací a systémem není zrovna příliš lákavá. Už Internet Explorer pro Unix byl přijat spíše rozpačitě a moc se neuchytil. Pokud Microsoft ve spolupráci s MainSoftem připraví v podstatě emulátor Windows na Linuxu, bude to úsporou pouze nákladů na vývoj. Samotné aplikace budou v konkurenci k nativním aplikacím v nevýhodě. Nedá se také předpokládat zveřejnění zdrojového kódu aplikací, nebo i jejich bezplatná dostupnost.

Mainsoft se konverzí z Windows do Unixu zabývá obecně, svůj program MainWin nabízí každému. V poslední době ale spolupráce mezi Microsoftem a Mainsoftem nabrala na intenzitě. Dosavadní výsledky nejsou příliš úspěšné, ale pracuje se na tom, to je v současnosti nejdůležitější.

Diskuze (80) Další článek: Computer 15-16/00

Témata článku: , , , , ,