Microsoft proti MP3: nejdříve formát, nyní už i přehrávač

Druhý krok po MS Audio, ale také třetí hráč ve hře.
Po oznámení vlastního softwarového standardu digitální hudby (MS Audio 4.0) přichází i druhý krok – příslušný přehrávač, zatím jako betaverze. Na této adrese si jej můžete stáhnout a vyzkoušet – a nikoli naprázdno, na adrese Webevents si můžete stáhnout docela slušnou kolekci nahrávek.

Jak už bylo uvedeno v tomto článku Tomáše Holčíka, je formát MS Audio 4.0 alternativou vůči formátu MP3; Microsoft však není jedinou firmou, která o alternativu usiluje, podobné snahy má například firma Real Networks, tvůrce formátu Real Audio (ve které má Microsoft vlastnický podíl, mimochodem) spolu s IBM.

Nová verze přehrávače umí nejen přehrávat soubory, ale též přijímat „streaming audio“, tj. tok paketů přicházejících po Internetu stejně jako Real Audio. Microsoft tvrdí, že jeho soubory (MS Audio) mají poloviční velikost oproti souborům MP3 při zachování stejné zvukové kvality; podstatná je zde ale správa autorských práv, kterou formát MP3 nemá.

Živě komentuje: je zajímavé, jak se čtenáři Živě svorně rozhodli „nepodpořit“ nový formát od Microsoftu – tvrdí ve shodě, že se neujme. Samozřejmě, dnešní internetová komunita má a bude mít raději formát, který umožňuje bezproblémovou tvorbu a šíření pirátských (tj. autorská práva porušujících) nahrávek. Zde ale není podstatný Microsoft, ale hudební vydavatelé – ti se dnes až na maličké, pionýrské výjimky zatím nerozhodli tato data prodávat, a čekají, až bude k dispozici formát umožňující data chránit. Samozřejmě to nebude konečné řešení, protože vlastník těchto hudebních dat bude mít pravděpodobně vždycky snadnou možnost je převést do nechráněného formátu, nebo z nich odpárat ochranu: těžko si lze představit, že by se tyto postupy nenašly. Nicméně je to podobné jako u pirátského software: na warezu dnes můžete najít veškerý software světa, i ten ještě nevydaný, a přesto si lidé kupují denně desítky tisíc instalací software, protože zkrátka ne každý z nás je zloděj.

Nemusí se ujmout zrovna tento formát, ale nějaký, který umožňuje autorskou ochranu, to bude – a může to být klidně i příští verze MP3, na které se už právě pracuje. Jenomže Microsoft pochopitelně zabuduje přehrávač vlastního formátu (.WMA soubory) do příštího update Windows nebo Internet Exploreru, a tak jej automaticky dostane k laických uživatelů, kterých bude vždycky víc než dost. Microsoft má určitě ztrátu, ale není to ztráta za MP3: důležitější je aktivita IBM/Real Audio, která získala hlasitou pozornost a podporu velké pětky hudebního průmyslu (BMG, EMI, Sony, Universal, Warner).

Váš názor Další článek: Nejvyšší šéf Compaqu padl!

Témata článku: , , , , , , , , , ,