Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Microsoft přiznal problémy s VPN a dlaždicemi ve Windows 10, nyní pracuje na opravách

Microsoft potvrdil dvě chyby v systému Windows 10 a oznámil, že začal pracovat na jejich opravách, informuje Windows Latest. S nepříjemnými problémy se potýkají uživatelé používající VPN nebo spouštějící aplikace z nabídky Start.

Potíže se projevují na počítačích s nainstalovanou květnovou aktualizací Windows 10 May 2020 Update a kumulativní záplatou z téhož měsíce. V některých případech chyba systému samovolně přerušila připojení k síti a zabránila důležitým aplikacím jako jsou Spotify, Office, Microsoft Store a dalším v připojení.

Chyba ve Windows 10

Přesná příčina problémů je zatím nejasná. Některé zprávy naznačují, že může souviset s používáním VPN nebo proxy serveru, jiné zdroje uvádějí, že aktualizace Windows 10 porušila „indikátor stavu síťového připojení“.

Na stránce podpory k testovací verzi aktualizace KB4580364 Microsoft potvrzuje vyřešení problému s připojením k virtuální privátní síti. Ten měl spočívat v zobrazení dialogového okna, vyžadujícího ověření, s následným přerušením síťového připojení.

„Řeší problém s připojeními virtuální privátní sítě (VPN), která k ověřování používají zabezpečené heslo (EAP-MSCHAP v2) a má povolenou vlastnost „Automaticky používat přihlašovací uživatelské jméno a heslo k systému Windows“. Když se připojíte k tomuto typu VPN, dialogové okno ověřování nesprávně vyzve k zadání vašich pověření.“ uvádí seznam provedených změn.

Oprava na obzoru

Problém, který hlásil poměrně vysoký počet uživatelů, by měl být vyřešen v rámci pravidelných aktualizačních úterků. Vypuštění opravného balíčku můžeme tedy očekávat 10. listopadu s tím, že bude řešit i další nahlášené potíže.

Tip: mohlo by vás zajímat video Windows 10 October 2020 Update.

Kromě toho Microsoft konečně uznal nepříjemný problém, který rozbíjel dlaždice v nabídce Start. Konkrétně jde o to, že systém vykresluje šedé dlaždice, jež místo očekávaného obsahu zobrazují pouze text „Probíhá aktualizace aplikace“.

Není zcela jasné, kdy bude tato konkrétní chyba vyřešena, nicméně naději dává fakt, že v zářijovém náhledu už je údajně opravena. Stojí za zmínku, že Microsoft si je vědom i dalších problémů v systému Windows 10 - například režim spánku nefunguje tak jak má a funkce Obnovit tento počítač neobnoví obraz systému.

Diskuze (15) Další článek: AMD ohlásilo nejvyšší tržby v historii, další žně jej čekají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,