Intel | Windows 11 | Ovladače

Microsoft přiznal nový problém s kompatibilitou ovladačů Intelu ve Windows 11

Microsoft potvrdil nový problém s kompatibilitou ovladačů Intel Smart Sound Technology v operačním systému Windows 11. Na některých zařízeních způsobuje dle jeho zjištění pády systému do „modré obrazovky smrti“. Z tohoto důvodů následně zablokoval možnost aktualizace z Windows 10 na Windows 11 počítačům s nekompatibilními ovladači.

Podle Microsoftu je problém způsoben určitými verzemi ovladačů Intel SST. „Postižený ovladač se jmenuje Intel Smart Sound Technology (Intel SST) Audio Controller a ve Správci zařízení ho najdete v části Systémová zařízení. Jedná se o soubor s názvem IntcAudioBus.sys ve verzi 10.29.0.5152 a starší nebo 10.30.0.5152 a starší,“ upřesňuje Microsoft.

Problém s ovladačem ústí v BSOD

Technologie Intel Smart Sound Technology sestává z integrovaného zvukového procesoru DSP (Digital Signal Processor), který zpracovává zvuk, řeč a hlasem řízené interakce. DSP umožňuje počítačům s nejnovějšími procesory Intel Core a Intel Atom přehrávat zvuk v kvalitě Hi-Fi a současně rychle reagovat na hlasové příkazy bez negativního dopadu na výkon systému nebo výdrž baterie.

Problémy s nekompatibilitou se projevují nestabilitou operačního systému, která může v některých případech vyústit až v pád do „modré obrazovky smrti“. Z dokumentu k této chybě vyplývá, že se projevuje na Windows 11 ve verzi 21H2.

Microsoft nedoporučuje provádět manuální aktualizaci Windows prostřednictvím tlačítka „Aktualizovat nyní“ nebo nástroje pro vytváření médií, dokud nebude tento problém vyřešen. Pokud máte počítač se systémem Windows 10, který chcete navzdory zablokování upgradovat na Windows 11, ověřte si u výrobce zařízení, zda není k dispozici aktualizovaný ovladač.

Je nutná aktualizace

Problém s kompatibilitou je vyřešen v ovladačích Intel Smart Sound Technology verze 10.30.00.5714 a novější nebo 10.29.00.5714 a novější. Pokud je k dispozici aktualizovaný ovladač, je vhodné jej bez otálení nainstalovat.

Poté, co uživatelé aktualizují ovladače na kompatibilní verzi, by opět mělo být možné provést upgrade na Windows 11. Je třeba poznamenat, že může trvat až 48 hodin, než bude upgrade znovu nabídnut – za předpokladu, že pro zařízení neexistují žádné další problémy s kompatibilitou.

Navzdory těmto novým problémům s kompatibilitou ovladačů Microsoft oznámil, že urychluje zavádění systému Windows 11 na způsobilých počítačích „na základě pozitivních zkušeností se zaváděním aktualizací a zpětné vazby od uživatelů, kterou jsme doposud zaznamenali“.

Diskuze (17) Další článek: Tak už nám dojdou i procesory. Těžaři mají výdělečnou kryptoměnu pro Ryzeny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,