Linux | Open source | CERN

Microsoft přijde o exkluzivního klienta. CERN chce přejít na open-source

Microsoft zřejmě přijde o jednoho z nejprestižnějších klientů – ženevský CERN, v jehož útrobách se zrodil jak World Wide Web, tak velký hadronový urychlovač LHC. Pro nejvýznamnější vědeckou instituci v Evropě je totiž Microsoft příliš drahý.

CERN v posledních dvaceti letech používal kancelářský software z Redmondu pod výhodnou akademickou licencí stejně, jak to dělají třeba univerzity a další školy. Microsoft však podmínky nedávno změnil a začal své produkty CERNu licencovat podobným způsobem jako pro běžné podniky.

Švýcarské instituci tak mnohonásobně vzrostly náklady, což ji přinutilo hledat řešení. Měl by jim být MAlt – Microsoft Alternatives project, který už podle svého názvu hledá za Microsoft náhradu a to ve světě open-source.

Letos v létě vše odstartuje poštovním serverem, který nejspíše nahradí Outlook. Podle ohlasů se pak bude pokračovat dál. V CERNu se trvale pohybuje 3 500 vědců, techniků a dalších zaměstnanců, dohromady pak podle výroční zprávy až 17 000 lidí.

Svojí velikostí se tak hravě vyrovná velké společnosti či třeba samosprávě města. Nabízí se Mnichov, který chtěl kdysi také přechodem na open-source ušetřit, projekt ale nakonec zkrachoval, zaměstnanci se totiž nechtěli zbavit toho, na co byli zvyklí.

Diskuze (18) Další článek: Nová americká zbraň pro pěchotu využívá technologie z tanků a smartphonů. Vypočítá dráhu střely, pozná obličej…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,