Microsoft | E-booky

Microsoft přestává prodávat ebooky, zakoupené knihy lidem proplatí

Microsoft se rozhodl uzavřít ve svém obchodě Microsoft Store celou jednu kategorii – od úterý zde přestala existovat sekce Knihy. Lidé tak již žádné ebooky nemohou kupovat, půjčovat si je a ani předobjednávat.

Ebooky, které si lidé koupili v minulosti, budou v knihovně Microsoftu existovat do července, ale pak je firma vymaže, jak stojí na stránce podpory. Všem zákazníkům bude obsah zakoupený v kategorii Knihy zpětně proplacen, více informací o tom pošle Microsoft v e-mailu.

Pokud navíc člověk knihy nějak anotoval, firma mu přičte na jeho účet extra 25 dolarů jako odškodné za to, že o tyto anotace přijde. Jejich ztráta totiž může vytvořit problémy například studentům.

Microsoftu prodej multimédií nejde

Důvod pro konec knih není zcela jasný, Zdnet uvádí, že Microsoft chce upravit směřování obchodu a zaměřit se na důležitější kategorie. Načasování by také mohlo souviset s očekávanou jarní aktualizací Windows 10 nebo novým internetovým prohlížečem Edge založeném na Chromiu. Edge byl totiž nástroj, skrze který Microsoft doporučoval knihy číst.

Je to nicméně konec jedné éry. Microsoft před lety považoval ebooky za důležitý segment, dokonce v roce 2012 investoval 300 milionů dolarů do společnosti Barnes & Noble Nook Media a vytvořil samostatnou firmu Nook Media, která prodávala stejnojmenné knižní čtečky. O svůj podíl přišel dva roky poté.

Na druhou stranu to není až tak překvapivé. Microsoft zjevně rezignoval v oblasti prodeje multimediálního obsahu, protože již na sklonku roku 2017 zrušil svou hudbení službu, která měla konkurovat Spotify. Teď přišly na řadu knihy a už jen čekáme, kdy Microsoft zruší i nabídku filmů a seriálů (nyní stále v nabídce v Microsoft Store v USA).

Diskuze (48) Další článek: Bitcoin se probouzí. Cena kryptoměny opět prudce vyletěla směrem vzhůru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,