Microsoft | Windows | Reklama

Microsoft představuje „úplně nový“ operační systém Windows 1.0. Nechápete? Nejste sami!

V pondělí 1. července se na oficiálním účtu MS Windows na sociální síti Twitter objevil poněkud záhadný příspěvek. Kromě videa, které vám ukážeme níže, obsahoval také text „Představujeme zcela nová Windows 1.0, s MS-Dos Executive, Hodinami a další!!“

Co tím chce Microsoft vlastně říci? Připravuje nějakou reklamní kampaň, ve které odkáže na bezmála 35 let trvající éru Windows, nebo někdo z jeho týmu vymyslel funkční stroj času? V retro duchu se nese i celý profil na Twitteru, kde je jako avatar historické logo a v obrázku na pozadí je počítač s Windows 1.0. V úterý se pak objevil příspěvek se čtyřmi fotkami více než třicet let starých produktů.

Ještě podivněji působí dění na instagramovém účtu, kde byly smazány všechny dosud publikované příspěvky. Najdete zde jen fotku krabic dnes již historických produktů Microsoft Word a Microsoft Flight Simulator z roku 1985 a video s popiskem: „Staňte se součástí počítačové revoluce a získejte svou kopii systému Windows 1.0 ještě dnes!

Záhadné video

Klip s hudebním retro podkresem začíná logem aktuálních Windows 10. To v následujících záběrech vystřídá logo Windows Vista, Windows XP, Windows Me a Windows 95. Na konci se objevuje logo Windows 1.0 a nápis „Microsoft Windows“. A to je vše – nic víc ze 13 sekund trvajícího spotu nevykoukáte.

Reakce uživatelů sociálních sítí byly značně rozpačité. Větší část nechápala, někteří to přijali jako humornou nadsázku a například se ptali, zda budou jako instalační média použity staré dobré diskety. Také reakce účtu jsou do jisté míry zvláštní – například diskety prý budou doručovat jen do P. O. boxů.

Windows 1.0 spatřila světlo světa v roce 1985 jako první iterace dodnes existující řady produktů. 16bitová platforma byla vytvořena pro spouštění grafických programů a běžela jako nadstavba nad operačním systémem MS-DOS. Jednalo se o jednu z prvních snah o transformaci počítačů ovládaných z příkazové řádky na vizuální zážitek. Bill Gates vnímal Windows 1.0 jako důležitý směr pro jeho firmu.

Proč?

Zahraniční média spekulují nad tím, co chce Microsoft podivným videem vlastně sdělit. Domnívají se například, že by mohlo jít o otevření zdrojových kódů Windows 1.0. Zaznívají ale i názory, že půjde o propagaci údajně připravované „odlehčené“ verze OS, označované jako Windows One. Poměrně pravděpodobně zní verze, že se může jednat o reklamu na novou sérii seriálu Stranger Things, která poběží na Netflixu a má se odehrávat právě v roce 1985.

Novináři se pochopitelně snažili zjistit nějaké podrobnosti přímo u Microsoftu, nicméně dočkali se jen odpovědí, že mají počkat na další informace. Při této příležitosti je však takřka morální povinností připomenout si dnes již legendární reklamu z roku 1986 se Stevem Ballmerem v hlavní roli.

Diskuze (35) Další článek: 3D biotiskárna vytiskne na Mezinárodní vesmírné stanici lidskou tkáň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,