Microsoft představil Windows 8 Consumer Preview

Operační systém Windows 8 přišel v nové verzi, kterou si můžete vyzkoušet. Windows 8 Consumer Preview je předzvěstí finální podoby Windows 8.

Microsoft již dříve slíbil, že dnes uvede veřejnou betaverzi Windows 8. Verze nakonec dostala označení Consumer Preview, ale slibuje přesně ten účel, jaký jsme dříve znali z betaverzí – pro vývojáře možnost ladění aplikací a pro uživatele ukázku nových funkcí. Windows 8 Consumer Preview je z uživatelského hlediska téměř finální systém.

Následuje záznam online přenosu z tiskové konference:

Premiéra Windows 8 Consumer Preview se právě koná v Barceloně. Microsoft sice nenabízí živý online přenos, který bychom mohli použít k průběžnému zpravodajství, ovšem někteří z přítomných redaktorů zahraničních médií poskytují průběžné informace textem a fotografiemi. Díky tomu vám můžeme poskytnout alespoň stručné informace o novém systému s českým komentářem:

15:00 Tisková konference začíná. Sál je vyzdoben dlaždicemi, na pódiu je několik počítačů se spuštěnými Windows 8.

01.jpg

15:20 S drobným zpožděním zahajuje tiskovku Tami Reller, finanční šéfka divize Windows. Poukazuje na to, že pro úspěšný vstup Windows 8 na trh bude kriticky důležitá součinnost výrobců hardwaru, vývojářů a všech dalších partnerů.

15:25 Dlouho se však na pódiu neohřála a už nastupuje Steven Sinofsky, prezident Windows divize.  

02.jpg
Steven Sinofsky

Protože se tiskovka koná na světovém mobilním kongresu, nemohl Steven začít jinak než o různorodosti mobilních zařízení a potřebě jednotícího prvku, který spojí počítače, mobily, tablety... Tím pojítkem budou Windows 8.

03.jpg

15:28 Od vydání verze Developer Preview verze v září 2011 jsme do Windows 8 zapracovali přes 100 tisíc změn. Teď už jsme připraveni ukázat náš produkt spotřebitelům.

15:30 Změny ve Widnows 8 jsou obrovské. Je to největší změna od Windows 95. Velmi důležitou součástí Windows 8 bude připojení do cloudu.

Následuje ukázka práce s Windows 8.

15:35 Windows 7 nabízí dobrou cestu k tomu, jak přistupovat k desítkám aplikací. Windows 8 jsou prý navrženy tak, abyste mohli pohodlně přistupovat ke stovkám aplikací.

 04.png
Nekonečné zástupy dlaždic, hromada aplikací...

15:40 Ukázky několika aplikací ve stylu Metro předvádí, jak se pracuje se sytémem. Z pravé části můžete prstem vysunout systémový panel, v levé je pak prostor pro současný běh druhé aplikace. Jen přepínání mezi nimi působí trochu komplikovaně.

05.jpg
V levé části chat, vpravo aplikace videa
06.jpg
Ale jde to i na druhou stranu.

15:45 Internetový prohlížeč, sdílení, Metro aplikace... To už známe. Ale Windows 8 není jen systém na tablety, přichází ukázka nasazení v notebooku. Konkrétně je na scéně ultrabook Lenovo U300s, který němá dotykový displej.

15:47 Věnovali jsme stejnou pozornost ovládání Windows 8 klávesnicí a myší, stejně jako dotykovému ovládání přes displej.

07.jpg
Windows 8 na běžném ultrabooku

15:48 Následuje ukázka ovládání prostředí Metro klávesnicí a myší. Na kurzor je to trochu plýtvání místem, ale vše pochopitelně funguje. Aplikaci otevřete jedním klikem myši na dlaždici.

U myši se dají špatně aplikovat gesta, ale má výhodu v přesnějším zaměřením nějakého bodu. Klíčové budiž k tomuto účelu rohy obrazovky, kde najdete další funkce, třeba přepínání alikací. Kolečko myši se pak snadno použije pro zoomování celého bloku dlaždic a rychlejšímu výběru požadované dlaždice. Když kurzor zajede do pravého horního rohu, ukáže se systémový panel.

09.jpg
Dlaždice Metra odzoomované kolečkem myši

Mimochodem, v jedné ukázce proběhla aplikace Kindle se zásobou knih. 

15:50 K rychlému spuštění aplikace klávesnicí stačí udělat to, co ve Windows 7 – zmáčknout tlačítko Windows, napsat její název (nebo pár počátečních písmen) a stisknout Enter. To stejné funguje i ve Windows 8.

15:55 Ale máme tu i klasický desktop. Vše vypadá jako ve Windows 7 – hlavní panel, okna, více aplikací vedle sebe. Úplně ale chybí tlačítko Start.

10.jpg
Bylo tu, není tu...

Desktop ja zabudován do systému a chová se, jako by byl jednou z Metro aplikací. Můžete si vedle něj do panelu zobrazit jinou Metro aplikaci.

16:00 Windows 8 můžete používat na různých strojích. Nastavení se převezmou díky přihlašování skrze účet Microsoftu. Na tiskovce zmiňují „Microsoft account“, jakoby snad neexistoval název Windows Live ID. Dost možná se dočkáme oficiálního přejmenování.

A hlavně, všude budete mít svá data, protože budou uložena na SkyDrive. Tam se samozřejmě přihlásíte automaticky skrze svůj „Microsoft účet“.

11.jpg
SkyDrive integrovaný do Metra

16:05 Důležité budou samozřejmě aplikace. Nakoupíte je v integrovaném Windows Store. Ale platit se zatím nebude, v průběhu platnosti Windows 8 Concumer Preview budou všechny dostupné zdarma. Platit se bude až v ostré verzi Windows 8.

16:10 Následuje ukázka několika her, co budou pro Metro na Windows 8. A přecházíme k hardwaru.

12.jpg
Windows 8 na tabletu s ARMem

Windows 8 pojedou na různých tabletech, ať už v sobě budou mít Atomy od Intelu, Tegru 3 od Nvidie nebo čipy Qualcommu. Obchod s aplikacemi Windows Store vám přitom dovolí stáhnout jen tu aplikaci, kterou potřebujete, respektive spustíte. I v zařízeních na jiných než x86 platformách budou v systému připraveny všechny potřebné drivery k externím zařízením.

16:25 Následuje ukázka startu Windows 8 na notebooku. Za osm sekund nastartováno.

16:30 Mezi ukázkami Windows 8 na různém hardwaru přichází i zajímavé postřehy. Uspávání aplikací na pozadí prodlouží výdrž, můžete také rychle aktivovat režim „letadlo“, který vypne veškerou bezdrátovou konektivitu.

16:35 S Windows 8 mohou na trh přijít nová zařízení, společným jmenovatelem bude dotykový displej. Už se připravují nové ultrabooky s dotykovým displejem, přijdou nové all-in-one počítače s dotykovým displejem. A jedna z ukázek představila obří dotykovou obrazovku s fungujícími Windows 8:

 13.jpg
86palcová televize s multidotekovou technologií a Windows 8 

16:40 Následuje ukázka práce se disky a vzdálenými úložišti, o tom už jsme dříve podrobně psali zde a funguje to v praxi přesně tak. Více diskových jednotek může tvořit jedno úložiště.

16:45 Aby se nezapomnělo, součástí Windows 8 bude také nový Internet Explorer 10. Ten se stále vyvíjí a aktuálně je k dispozici ve verzi Platform Preview 5.

A je konec tiskovky. Nic moc nového jsme se nedozvěděli, opakovaly se převážně již známé věci. Ovšem Windows 8 jsou již ke stažení a můžeme se tak blíže porozhlédnout po novém systému. Pokud sami nemáte čas na experimentování, nebo vhodný virtualizační nástroj či náhradní počítač, sledujte Živě.cz – Windows 8 Consumer Preview již stahujeme, hned nainstalujeme a podělíme se s vámi o první dojmy.

Zdroj obrázků: The Verge

Diskuze (102) Další článek: Dell testuje ARM čipy pro použití v serverech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,