Windows 10 | Aktualizace | May 2019 Update

Microsoft potvrdil tři menší problémy, které přináší květnová aktualizace Windows 10

Od úterý 21. května mohou uživatelé Windows 10 instalovat velkou aktualizaci, označovanou jako May 2019 Update. Již během několika hodin po vydání se objevily první problémy, které Microsoft uznal a chystá se je opravit. Problémy se týkají jen některých uživatelů a nejsou nijak fatální.

Aktualizační balíček je jako první nabízen uživatelům, kteří ho aktivně vyhledávají přes Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Vyhledat aktualizace. Po instalaci se číslo verze Windows 10 posune na 1903.

První problémy krátce po vypuštění

Hned na začátek musíme podotknout, že nějaké problémy se s ohledem na velikost aktualizace May 2019 Update daly očekávat. Zásadní v tuto chvíli je, že ani jedna z nahlášených chyb není natolik závažná, aby vyústila v pozastavení celé aktualizace.

Jeden z problémů se týká některých počítačů s čipy Intel. Verze 1903 způsobuje chybu kompatibility ovladačů. V praxi se tento problém projevuje například tak, že monitor či displej nereaguje na změnu nastavení jasu obrazovky v systému.

Microsoft spolupracuje na opravě problému s Intelem a do jeho vyřešení pozastavil květnovou aktualizaci pro stroje, na nichž by se uvedené potíže mohly projevit. V případě, že již máte May 2019 Update nainstalovaný, spočívá dočasné řešení v nastavení jasu a následném restartu systému, po kterém se změna již projeví.

Další potíže se zvukem a složkami

Další potíže Windows 10 verze 1903 se týkají zařízení používajících technologii Dolby Atmos. V tomto případě spočívá problém v nefungujícím zvuku. Příčinou je chyba v konfiguraci licence v nové aktualizaci. Na tuto nepříjemnost bohužel neexistuje dočasné řešení a nezbývá než čekat na vydání záplaty.

Microsoft dále přiznává problém, kdy květnová aktualizace ponechá prázdné duplicitní složky v uživatelském profilu, pokud byly předtím přesměrovány. To může nastat, jestliže byly složky (např. Plocha, Dokumenty nebo Obrázky) přesměrovány při zálohování obsahu na OneDrive. Další možností je ruční přesměrování složek prostřednictvím dialogového okna Vlastnosti v Průzkumníkovi souborů.

Podstatné je, že tento problém nezpůsobuje ztrátu žádných uživatelských dat. Microsoft situaci řeší a oprava by měla být dostupná do konce tohoto měsíce. Až do vyřešení je aktualizace May 2019 Update pro zařízení s přesměrovanými složkami pozastavena.

Diskuze (61) Další článek: Škoda představila svůj první elektromobil. Hodí se do města a ujede až 265 km

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,