Windows 11 | Aktualizace | SSD

Microsoft potvrdil problémy s výkonem disků NVMe SSD ve Windows 11 a vydal opravu

Před týdnem jsme informovali o problémech s výkonem disků NVMe SSD, které zaznamenalo mnoho uživatelů operačního systému Windows 11. Nejčastěji se projevovaly poklesem rychlosti při náhodném zápisu dat, která byla v některých případech až několikanásobně nižší ve srovnání s testováním stejného disku pod Windows 10.

Mluvčí Microsoftu sice uvedený problém potvrdil na sociálních sítích, ale ani dlouho poté nepřišlo žádné oficiální vyjádření. Nakonec jsme se ale dočkali – Microsoft nyní potíže oficiálně přiznal a uvedl, že připravil opravu.

Problémy s výkonem NVMe SSD ve Windows 11

Z dosavadních zjištění vyplývá, že problém je různorodý a netýká se všech uživatelů, navíc různé ovladače vykazují odlišné příznaky. Patrně nejvíc zarážející byla skutečnost, že na citelné zpomalení zápisu upozorňovali uživatelé již od prvních testovacích náhledů Windows 11 vydaných v létě. Přesto Microsoft vypustil novou verzi operačního systému, aniž by hlášené problémy odstranil.

Microsoft tento problém konečně potvrdil a aktualizoval dokument podpory k nejnovějšímu náhledu aktualizace systému KB5007262. V něm konkrétně uvádí: „Řeší problém, který ovlivňuje výkon všech disků (NVMe, SSD, pevný disk) v systému Windows 11 tím, že při každé operaci zápisu provádí zbytečné akce.“

Dále upřesňuje, že potíže s výkonem se vyskytují pouze v případě, že je povolena funkce souborového systému NTFS označovaná jako Žurnál USN (Update Sequence Number Journal). Ta je ve většině případů na jednotce C: (což bývá na zařízeních s NVMe SSD primární systémový disk) povolená.

Nainstalujte si opravu

Zajímavé je, že dle dokumentu se potíže týkají všech typů úložišť, nikoli pouze disků NVMe SSD. To znamená, že problém postihuje výrazně více uživatelů, než se původně předpokládalo. Dotčení zákazníci si mohou nainstalovat aktualizaci KB5007262 a zjistit, zda oprava funguje.

Navzdory tomu, že Microsoft sliboval ve srovnání s Windows 10 výrazný nárůst výkonu, se zdá, že Windows 11 tyto sliby tak úplně nenaplňují. Softwarová firma se sídlem v Redmondu proto nedávno slíbila, že výkon Windows 11 ještě vylepší, ale nestane se tak dříve než v roce 2022.

Pokud si chcete nainstalovat aktualizaci, která tento problém opravuje, pak stačí přejít do Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Windows Update. Poté v oblasti Dostupné volitelné aktualizace najděte odkaz pro stažení a instalaci aktualizace KB5007262. Celý proces by neměl trvat déle než pět minut a s touto aktualizací získáte také některé bonusové funkce – například přepracovanou sadu emotikonů.

Diskuze (11) Další článek: Švédové objevili novou planetu. Plynný obr v souhvězdí Kentaura sebral ostatním hned tři vesmírné rekordy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,