Microsoft | Umělá inteligence | OpenAI

Microsoft postavil nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci. Bude ho využívat OpenAI

Microsoft se pochlubil novým přírůstkem v oblasti vlastní cloudové infrastruktury Azure, protože postavil nejvýkonnější superpočítač zaměřený na výpočty v oblasti umělé inteligence.

Nový superpočítač je určen pro organizaci OpenAI, která patří mezi nejpokročilejší v této oblasti a její výzkum generuje stále nové rekordy, obzvláště při srovnání dovedností s člověkem. Superpočítač obsahuje celkem 285 tisíc procesorových jader, 10 tisíc výpočetních grafických karet a vše je propojené rychlou síťovou infrastrukturou s propustností 400 Gb/s. Z pohledu celkového výkonu by se měl tento superpočítač umístit na pátém místě v aktuálním žebříčku Top500.org.

Díky vyššímu výkonu bude možné vytvářet mnohem komplexnější modely s více vstupy pro trénování umělé inteligence. Bude možné v jednu chvíli trénovat stovky modelů pro zpracování řeči, rozpoznávání obrazu a dalších oblastí, což přinese zcela nové schopnosti výsledné natrénované A.I a jejich použití v reálném nasazení.

Pro představu bude možné najednou zpracovat třeba miliardy stránek textu v rámci jednoho modelu – například z Wikipedie, díky čemuž se umělá inteligence mnohem lépe naučí návaznosti jednotlivých slov ve větách a pochopitelně i spojené významy a další aspekty. Stejným způsobem bude možné třeba vytvořit obří model z kódů na Githubu a vytvořit tak umělou inteligenci, která dokáže pochopit programování a souvislosti v kódu.

Microsoft chce urychlit iniciativu „AI at Scale“, kterou využívá i u vlastních služeb jako je Bing, Office, Dynamics a dalších.

Diskuze (2) Další článek: Šéf NASA pro lidské lety rezignoval po zatím nespecifikovaném skandálu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,