Microsoft po třech letech překonal Google. Na burze má větší tržní hodnotu

Několik posledních finančních výsledků Microsoftu už ukazovalo, že se Microsoft dostal do nového tempa a skvěle se mu daří s přechod softwaru všeho druhu na cloud obecně a také v dalších oblastech. Jasný trend potvrdil i nový milník na světové burze.

Hodnota Microsoftu se totiž dostala na 753 miliard dolarůa poprvé po třech letech se konečně dostala nad úroveň hodnoty Alphabetu (patří pod něj i Google), která má tržní hodnotu aktuálně 738 miliard dolarů. Microsoft se tak stává třetí nejhodnotnější společností na světě a před ním už jsou pouze dvě firmy – Amazon (782 miliard dolarů) a Apple (923 miliard dolarů).

Klepněte pro větší obrázek
Hodnota akcií Microsoftu za poslední měsíc (Yahoo Finance)

Zajímavé je to i v kontextu toho, že tato událost nastala i přes to, že Google nedávno představil své zajímavé technologické pokroky na konferenci I/O. Důvěru investorů v budoucnost Microsoftu lze ale poměrně snadno pochopit. Zatímco Google má příjem hlavně z reklamy, Microsoft už si vybudoval tři stejně velké a silné pilíře příjmu – Inteligent Cloud (Azure), Productivity and Business Processes (Software, služby) a More Personal Computing (Hardware).

Klepněte pro větší obrázek
Hodnota akcií Alphabetu za poslední měsíc (Yahoo Finance)

Ve většině oblastí přitom stále roste a Microsoft tak už rozhodně není jen o Windows nebo Office. Google sice už není pouze o vyhledávání, byznys model má ale stále postavený hodně na reklamě. Představené pokroky v oblasti umělé inteligence sice zaujmou, je ale otázkou, jak je dokáže Google reálně zpeněžit.

Jednou z prvních takových vlaštovek by mohly být autonomní vozy Waymo, které jsou dle technologického hodnocení nejdále a na trhu tak budou dříve než konkurence.

Diskuze (5) Další článek: ELONOVINKY: Tesla buduje obří továrny, jedna by mohla vyrůst i v Česku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,