Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Microsoft po aktualizacích řeší zamrzání a pády aplikací, vydává „aktualizaci – neaktualizaci“

Microsoft vydal nouzovou aktualizaci, jež má odstranit problémy se zamrzáním a padáním aplikací způsobené zářijovými kumulativními aktualizacemi KB5005565 a KB5005101. Kromě pádů a zamrzání mohlo také docházet k nemožnosti spouštět některé aplikace.

Uvedené problémy se týkají pouze uživatelů využívajících funkci Microsoft Exploit Protection Export Address Filtering (EAF), sloužící k detekci nebezpečných operací používaných škodlivým kódem nebo moduly exploitů.

Funkce Known Issue Rollback (KIR)

Microsoft nyní dle Bleeping Computer provádí opravu pomocí funkce Known Issue Rollback (KIR), která je distribuována do zařízení se systémem Windows 10 pomocí služby Windows Update. Ta dovoluje vracet jednotlivé a cílené opravy chyb, jakmile jsou zjištěny kritické problémy.

Pokud telemetrie a diagnostika systému Windows naznačí, že se problém týká velkého počtu uživatelů systému, může Microsoft vydat opravu, která zakáže nový kód způsobující problémy, jak je znázorněno na obrázku níže.

Funkce Known Issue Rollback (KIR)

Tyto opravy jsou sice distribuovány prostřednictvím služby Windows Update, ale nejsou nabízeny jako skutečná aktualizace. Místo toho jsou implementovány vytvořením položek registru, jež deaktivují změny provedené v předchozích aktualizacích. V minulosti byl tento způsob využit například k opravě problémů s tiskem a výkonem při hraní her.

Opravy jsou na cestě

„Po instalaci aktualizace KB5005101 nebo pozdější na zařízeních využívajících funkci Microsoft Exploit Protection Export Address Filtering (EAF) se mohou vyskytnout problémy s některými aplikacemi,“ uvádí stroze Microsoft.

V dalším popisku pak dodává: „Tento problém je řešen pomocí funkce KIR (Known Issue Rollback). Vezměte prosím na vědomí, že může trvat až 24 hodin, než se řešení automaticky rozšíří do koncových zařízení a nespravovaných podnikových zařízení. Restartování zařízení se systémem Windows může pomoci rychlejšímu uplatnění řešení.“

Podnikoví administrátoři nebo ti, kteří chtějí aktualizaci obdržet dříve, mohou zajistit instalaci prostřednictvím zásad skupiny nebo přidáním klíčů registru. Microsoft vydal zásady skupin pro Windows Server 2022, Windows 10, verze 2004, Windows 10, verze 20H2, Windows 10, verze 21H1, Windows 10, verze 1909, Windows 10, verze 1809 a Windows Server 2019.

Diskuze (26) Další článek: Proto Tesly s Autopilotem bourají: řidiči se místo sledování vozovky kochají okolní krajinou!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,