Microsoft Photosynth nabízí 7 000 panoramat

Pamatujete si na službu Photosynth? Už několik měsíců sem vedle divokých „slepenin“ můžete nahrávat i tradiční panoramatické snímky. Mohou být obrovské, k dispozici totiž máte 20 GB.

Pamatujete si ještě na Photosynth? Microsoft tuto technologii představil v létě před dvěma lety a dodnes v sobě skrývá obrovský potenciál. Photosynth na základě různých snímků jedné scény pořízených z různých úhlů poskládá jakýsi 3D model, kterým lze otáčet.

Profesionálně připravené „synthy“, které se skládají až z několika set fotografií, vypadají skutečně pěkně, drtivou většinu trochu netradičních 3D panoramat ale vytváří komunita a tam už to skřípe. Ve většině případů tak vznikne jen hromada podivně prokládaných obrázků, které na sebe špatně navazují.

Photosynth umí panoramata

Snad i proto už nějaký pátek (no vlastně od března) Microsoft umožňuje do služby Photosynth nahrávat i skutečné panoramatické snímky. Tedy, ne snad že jednoduše nahrajete velkou JPEG „nudli“, ale panorama si vytvoříte v prográmku Microsoft Image Composite Editor (ICE). Ten nabízí plně automatické složení panoramatu a jeho promítnutí na 3D plátno. Výsledek sice můžete uložit do samostatného JPEG rastru, ale spíše se očekává, že hotové dílo použijete jako interaktivní panorama pro speciální silverlightový prohlížeč. Podobně funguje i hromada dalších programů, které pro změnu používají Flash Player.

photosynth panoramata.png  photosynth panorama san francisco.png  photosynth panorama alcatraz.png
Katalog panoramat, gigapixelové San Francisco a detail ostrova Alcatraz

Výhoda zobrazování pomocí podobného doplňku spočívá v tom, že si v programu můžete vygenerovat panorama třeba z šachovnice několika set fotografií. Výsledné panorama tedy může dosahovat rozlišení v řádu jednotek gigapixelů. Obrovský obraz se totiž rozřeže na menší části v několika měřítcích a v prohlížeči se vždy načte pouze aktuální dlaždice.

Panoramatický snímek naší redakce – vyžaduje Silverlight

Tolik tedy k teorii tvorby a prohlížení gigapixelových panoramat, nyní ale už konečně k Photosynthu. V katalogu synthů si můžete nechat zobrazit pouze panoramata. Dnes jich je více než 7 000 a další přibývají. Mnohé z nich zároveň dosahují skutečně pohádkových rozměrů.

Příprava v Microsoft ICE

Panorama můžete nahrát i vy, Microsoft ICE totiž nabízí export přímo na Photosynth. Stačí se tedy zaregistrovat, přihlásit, stáhnout doplněk a je hotovo. Microsoft vám ve službě vyhradí 20 GB prostoru (pro panoramata i synthy), takže nejste skutečně ničím omezeni.

ice1.png  ice2.png
Prostředí Microsoft ICE
 
ice3.png  ice5.png  ice6.png  ice6.png  ice7.png  ice8.png
Úpravy panoramatického snímku a různé projekce, které program nabízí

Při nahrávání na Photosynth můžete své panorama pojmenovat, popsat, vyberete mu miniaturu a zvolíte také viditelnost a licenci. Pokud bude panorama veřejné, zařadí se do katalogu. Pokud bude soukromé, uvidí ho pouze ti, kterým dáte odkaz.
Co se licence týče, máte na výběr univerzální „All rights reserved“, kompletní nabídku Creative Commons licencí a také Public Domain pro ty, kteří chtějí v dobré víře přenechat komunitě veškerá práva bez potřeby uvedení zdroje.

nahravani1.png  nahravani2.png  nahravani3.png
K nahrání snímku na Photosynth budete potřebovat Windows Live ID účet

Kosmetické úpravy

A je hotovo. Interaktivní panorama je nahrané na serveru a vy si jej můžete prohlédnout. Přímo na Photosynthu můžete provést několik docela užitečných úprav. Panorama můžete umístěním na Bing mapu spojit s konkrétní polohou. To vřele doporučuji, v takovém případě se totiž odkaz na váš snímek zobrazí i ve velkých Bing Maps.

mapa1.png mapa2.png mapa3.png
Hotové panorama, propojení s geografickou lokalitou a kompas, pomocí kterého můžete určit, na jakou světovou stranu je panorama orientované

No a za druhé, na panoramatickém snímku můžete vyznačit Highlights, tedy nějaké zajímavé objekty, připojit jim název a popisek. Jejich miniatury se pak zobrazí v postranním panelu a po klepnutí se spustí docela pěkná navigační animace po vzoru Google Earth. U obrovských panoramat s rozlišením v řádu stovek megapixelů to skutečně stojí za to, divákům totiž můžete označit třeba budovy, vrcholy hor a další objekty scény.

highlights1.png  highlights2.png
Do snímku můžete vynést orientační navigační body – Highlights

A je hotovo

Photosynth díky panoramatickým snímkům získal zcela nový rozměr a je rázem atraktivnější. Zároveň je to zajímavá konkurenční výhoda, mapovou službu pro panoramatické snímky totiž konkurenční Google nenabízí – disponuje pouze relativně podobnou službou Street View.

bing maps.png
Během několika hodin by se mělo panorama zobrazit v běžných Bing mapách

Ukázky povedených panoramat:

Diskuze (17) Další článek: Guggenheimovo muzeum hledá nejlepší krátká videa na YouTube

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,